Izrael prvi put upotrijebio raketni sistem nad morem

Svijet
Izrael prvi put upotrijebio raketni sistem nad morem

Izrael je po prvi put upotrijebio pomorski sistem protivraketne odbrane kako bi oborio bespilotnu letjelicu koja se približavala iz Crvenog mora i zbog koje su se oglasile sirene u lučnom gradu Eilatu, objavila je danas vojska.

Eilat je česta meta napada proiranskih huta iz Jemena, koji napade izvode kako bi podržali Hamas, palestinsku islamističku organizaciju koja upravlja Gazom i koju također podupire Teheran.

Izrael je rasporedio raketne korvete u Crvenom moru nakon izbijanja rata u Gazi, rekla je vojska. Jedna od njih je oborila dron novim sistemom nazvanim C-Dome, prenosi HINA.

"Preko noći, raketna korveta Izraelskih odbrambenih snaga klase Sa'ar 6 je po prvi put uspješno presrela bespilotnu letjelicu koja se približavala s istoka i ušla u područje Akapskog zaljeva", objavila je vojska.

C-Dome, prema izraelskoj odbrambenoj kompaniji Rafael, koristi iste projektile presretače kao i takozvana Željezna kupola, izraelski protivzračni odbrambeni sistem na kopnu, koji služi za odbranu od dronova i raketa manjeg dometa.

Sistem nadopunjuje višeslojnu izraelsku protivzračnu obranu, koja, među ostalim, koristi i rakete Arrow-3, dizajnirane da presreću balističke projektile izvan Zemljine atmosfere.

Ne propustite