U Meksiku nasmrt pretučen policajac: Pokušao spriječiti masu da linčuje ljude

Aktuelno
U Meksiku nasmrt pretučen policajac: Pokušao spriječiti masu da linčuje ljude

U meksičkom gradu Zacatelco preminuo je policajac nakon što su ga pretukli stanovnici bijesni zbog ubistva taksista, javlja BBC. Policajac je pokušao intervenisati kada su mještani nasrnuli na dvojicu osumnjičenih za ubistvo taksista.

Nekoliko drugih policajaca također je povrijeđeno u incidentu.

Stanovnici Zacatelca žalili su se da zločini ostaju nekažnjeni. Prema lokalnom dnevniku El Sol de Tlaxcala, četvorica muškaraca pokušala su opljačkati starijeg vozača taksija te su ga ubili kad je pružio otpor. Mještani koji su posmatrali incident dali su se u potjeru i uhvatili dvojicu od četvorice osumnjičenih, te su ih pretukli na mjesnom trgu, prenosi Index.

Policija je intervenisala i spasila osumnjičenike, ali rulja tada okomila na policajce te je uhvatila dvojicu i napala ih. Jednog su spasili kolege i nalazi se na liječenju zbog teških povreda. No, drugog je rulja zadržala više sati te ga zvjerski tukla, izvijestile su lokalne novine.

Nakon što je stiglo policijsko pojačanje konačno je oslobođen, ali je kasnije od zadobivenih povreda preminuo u bolnici. Linč nije neuobičajen u dijelovima Meksika gdje policija često ne progoni kriminalce.

Tlaxcala, država u kojoj se nalazi Zacatelco, zabilježila je 23 pokušaja linča između januara i septembra 2023., prema podacima koje je objavila nevladina organizacija Causa en Común (Zajednički cilj). To je najveća brojka u Meksiku.

U tri slučaja, linč u Tlaxcali se pokazao smrtonosnim. Linčovi nisu ograničeni samo na Tlaxcalu. Prošlog mjeseca, žena osumnjičena za ubistvo osmogodišnje djevojčice pretučena je na smrt u državi Guerrero.

Ankete pokazuju da su nasilni zločini i nedostatak sigurnosti glavni problemi za Meksikance, a ljutnja zbog malog broja uspješnih kaznenih progona potiče nasilnu osvetu.

Ne propustite