Turska uvodi izvozna ograničenja Izraelu dok se ne proglasi prekid vatre u Gazi

Svijet
Turska uvodi izvozna ograničenja Izraelu dok se ne proglasi prekid vatre u Gazi

Turska će uvesti ograničenja na izvoz proizvoda iz 54 različite kategorije u Izrael dok ne bude proglašen prekid vatre u Gazi, saopćilo je tursko ministarstvo trgovine.

Ministarstvo je saopćilo da će mjere stupiti na snagu odmah, dodajući da će ograničenja, između ostalog, uključivati proizvode od željeza i čelika i građevinsku opremu, prenosi N1.

Najava iz Ankare dolazi nakon što je Izrael u ponedjeljak odbio zahtjev Turske da se pridruži ispuštanju humanitarne pomoći iz zraka Palestincima u Gazi.

Izrael nije odmah objasnio zašto je zahtjev odbijen, a njegovo odbijanje je dovelo do toga da turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan upozori: “Ne postoji izgovor da Izrael blokira naš pokušaj dopremanja pomoći izgladnjelim stanovnicima Gaze,” prenosi Guardian.

SAD su u martu počele da isporučuju pomoć u Gazu vazdušnim putem, a Holandija, Francuska, Španija i druge zemlje dale su doprinos humanitarnim naporima.

Turska, koja je podržala korake da se izraelskom vodstvu sudi za genocid na Svjetskom sudu, više puta je pozivala na hitan prekid vatre u sukobu, u kojem je, prema ministarstvu zdravlja Gaze, više od 33.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobar.

Ne propustite