U Tuzli kreiran dokument o širenju centralnog grijanja, ali će realizacija ovisiti o dva faktora

Bosna i Hercegovina
U Tuzli kreiran dokument o širenju centralnog grijanja, ali će realizacija ovisiti o dva faktora

Centralno grijanje Tuzla pripremilo je akt o proširenju zona toplifikacije na području grada, a njime je obuhvaćeno 12 novih područja. No, realizacija će ovisiti od zainteresiranosti građana na priključenje u sistem daljinskog grijanja, kao i osiguranja finansijskih sredstava u onome dijelu koji je u nadležnosti grada.

Tokom posljednje sjednice kolegija gradonačelnika Tuzle razmatran je akt koji je pripremilo lokalno preduzeće Centralno grijanje, a odnosi se na proširenje zona toplifikacije. Njime je predviđeno toplificiranje grada u dvije faze.

"Prva faza podrazumijeva toplifikaciju prije rekonstrukcije magistralnog vrelovoda, što znači da imamo dostatne kapacitete. Druga faza podrazumijeva toplifikaciju nakon rekonstrukcije magistralnog vrelovoda. Ovo spominjem jer će od stručnih službi Centralnog grijanja u okviru ovih faza biti vršene kontinuirane aktivnosti na pripremi investiciono-tehničke dokumentacije, a kako bi se po osiguranju sredstava moglo pristupiti toplifikaciji pojedinih mjesnih zajednica", kazala je direktorica Centralnog grijanja Tuzla Nermina Babajić.

Inače, prošla godina u tom javnom preduzeću je bila posvećena izradi prve faze projekta rekonstrukcije magistralnog vrelovoda, dok je 2024. donijela pripreme koje se odnose na njegovu montažu.

"Kroz širenje zona toplifikacije, želimo koristiti potencijal magistralnog vrelovoda za Lukavac te smo 2013. godine prilikom priključenja naselja Šićki Brod otkupili dvije sedmine kapaciteta i koristimo ga u malom obimu, između 10 i 15 posto. U ovim zonama toplifikacije ona je predviđena u naseljima Plane i Šići u tri faze i smatram da su ona prioritetna jer imaju gustu naseljenost. Također, našim analizama smatramo da toplificiranje možemo veoma lako izvesti, bez većih hidrauličkih ili nekih drugih problema", istaknuo je tehnički direktor Centralnog grijanja Tuzla Adnan Karahmetović.

Među značajnijim zonama od onih 12 se navode ulice Gornji i Donji Mosnik, Klanac, Gornje Brdo koje se spaja na centralnu toplinsku podstanicu Mejdan, a tu je i naselje Batva, lokalitet pored zgrade Muzičke škole...

Prema procedurama, da bi se bilo koji objekat priključio u sistem daljinskog grijanja, on mora dobiti načelnu saglasnost i biti u zonama toplifikacije. Shodno tome, dokument koji je usvojio kolegij gradonačelnika Tuzle, a dalje ga mora prihvatiti Gradsko vijeće, predstavlja prvi korak u smjeru širenja mreže toplifikacije.

"Mi smo zaokružili zone i naselja, a dalje Grad Tuzla od nas naručuje, odnosno daje nam naloge za izradu projektne dokumentacije. To su ogromni projekti za čiju će realizaciju sigurno trebati nekoliko godina. To zavisi i od finansijskih sredstava u budžetu, ali i interesa građana", zaključio je Karahmetović.

Centralno grijanje Tuzla raspolaže površinom od 2.031.905 metara kvadratnih grijnog prostora, koja pokriva 26.644 korisnika. Njima toplotna energija stiže kroz 200 hiljada metara cjevoodva i 1.780 podstanica.

Ne propustite