Iranski vrhovni vođa isključio mogućnost slanja “dobrovoljaca” na palestinsku teritoriju

Svijet
Iranski vrhovni vođa isključio mogućnost slanja “dobrovoljaca” na palestinsku teritoriju

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je da raspoređivanje "dobrovoljaca" na okupiranoj palestinskoj teritoriji nije moguće, što ukazuje da Teheran ne želi direktno kopneno učešće u ratu u Gazi, javlja Al Jazeera.

Na snimku na Khameneijevoj službenoj web stranici vidi se da je to izjavio u nedjelju tokom sastanka sa studentima.

“Budite uvjereni da, kada bi bilo moguće poslati mladiće u Palestinu, to bi bilo učinjeno prije nego što to izgovorite“, rekao je Khamenei.

Njegovi komentari su navodno bili odgovor na pitanje jednog od studenata. Mnogi iranski tvrdolinijaši su rutinski govorili da su spremni pomoći Palestincima u Gazi u njihovoj borbi protiv Izraela.

Iranski lideri, uključujući Khameneija, obećali su odmazdu za napad prošle sedmice u kojem su ubijena dva iranska generala i njihova vojna delegacija u Siriji.

Izrael nikada nike zvanično priznao da stoji iza tog napada, ali se spremao za iranski odgovor.

Lokalni mediji izvjestili su da je danas iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian posjetio sirijsku prijestolnicu, te da će se sastati sa predsjednikom Basharom al-Assadom i ministrom vanjskih poslova Faisalom Mekdadom, dok je sirijsko ministarstvo informacija saopštilo da će on inaugurirati novi iranski konzularni odjel.

Sirijski provladin list Al-Watan rekao je da će razgovori zvaničnika biti “uglavnom fokusirani” na posljedice prošlosedmičnog udara.

Savjetnik iranskog vrhovnog vođe upozorio je u nedjelju da izraelske ambasade u svijetu “više nisu sigurne” nakon napada.

Ne propustite