Direktor IAEA-e upozorava na rizik od “velike nuklearne nesreće”

Svijet
Direktor IAEA-e upozorava na rizik od “velike nuklearne nesreće”

Direktor UN-ove agencije za nadzor atomske energije osudio je napad dronom na jedan od šest nuklearnih reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožja (ZNPP) pod ruskom kontrolom u Ukrajini, rekavši da takvi napadi "značajno povećavaju rizik od velike nuklearne nesreće".

Rafael Grossi je u objavi na platformi X potvrdio da je došlo do najmanje tri direktna pogotka u zaštitne strukture glavnog reaktora ZNPP.

“To se ne smije događati“, rekao je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Grossi je rekao da je to prvi takav napad od novembra 2022. godine, kada je postavio pet osnovnih principa za izbjegavanje ozbiljne nuklearne nesreće koja bi mogla imati teške posljedice.

Ruski zvaničnici u elektrani tvrde da su to mjesto u nedjelju napale ukrajinske vojne bespilotne letjelice, uključujući i udar na kupolu šeste elektrane.

Ukrajinska obavještajna agencija negirala je odgovornost za napad, navodeći da su takvi napadi na ukrajinskoj teritoriji upravo “poznata kriminalna praksa osvajača”.

Novinari Guardiana nisu mogli nezavisno potvrditi tvrdnje Rusije niti Ukrajine.

Prema navodima vlasti u elektrani, nije bilo kritične štete niti žrtava, a nivo radijacije u elektrani je bio normalan nakon udara. Kasnije u nedjelju, međutim, ruska državna nuklearna agencija Rosatom saopštila je da su tri osobe ranjene u “nizu bespilotnih napada bez presedana”, posebno kada je dron udario u područje blizu kantine lokacije.

IAEA je u nedjelju saopćila da su njeni stručnjaci obaviješteni o napadu dronom i da je “takva detonacija u skladu sa zapažanjima IAEA“.

U odvojenoj izjavi, agencija je potvrdila fizički utjecaj napada dronom na elektranu, uključujući i jedan od njenih šest reaktora. Prijavljena je jedna žrtva, navodi se u saopštenju.

“Oštećenje na bloku 6 nije ugrozilo nuklearnu sigurnost, ali ovo je ozbiljan incident s potencijalom da naruši integritet zaštitnog sistema reaktora”, dodaje se.

Elektrana je uhvaćena u unakrsnoj vatri otkako je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 2022. godine i ubrzo nakon toga zauzela postrojenje. IAEA je više puta izrazila zabrinutost zbog najveće evropske nuklearne elektrane usred straha od potencijalne nuklearne katastrofe. I Ukrajina i Rusija redovno optužuju jedna drugu za napad na postrojenje, koje je i dalje na liniji fronta.

Ne propustite