U Vijećnici dodijeljene šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Bosna i Hercegovina
U Vijećnici dodijeljene šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, a povodom šestog aprila, odnosno Dana grada Sarajeva, danas su u Vijećnici dodijeljene Šestoaprilske nagrade.

Dobitnica Šestoaprilske nagrade za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti nauke i obrazovanja je prof. dr. sci. Branislava Draženović rođ. Peruničić.

Kolektivna nagrada pripala je Udruženju žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Renesansa“.

Tokom Svečane sjednice obratila se i gradonačelnica Benjamina Karić, poručivši da je su na ovaj datum heroji oslobodili Sarajevo od okova fašizma, te da glavni grad Bosne i Hercegovine nikada nije podnosio život u zauzstavljenom vremenu.

“Šestoaprilske nagrade poručuju svima da je naša sloboda neuništiva, da smo domovina mira i znanja, čiji miris uznosimo svijetom, našim susjedima i komšijama. April u Sarajevu je naša metafora zajedništva, fenomen koji je davno dobio neuništiva krila”, poručila je Karić.

Neizbrisiv dio sarajevskog duha i identiteta, najviše pripada velikim ljudima, naučnicima, filmskim radnicima, muzičarima i novinarima. Zahvaljujući njihovoj sposobnosti da žive ovaj grad, danas ga je lakše razumijeti i voljeti – poručeno je.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva svake godine u povodu 6. aprila dodjeljuje nagrade za najviše društveno priznanje i značajna ostvarenja u oblastima: Nauke i obrazovanja, kulture i umjetnosti, sporta, zdravstva. Nagrade su pojedinačne i kolektivne.

Osim šestoaprilske nagrade dodjeljenje su i brojne druge nagrade i priznanja.

“Sarajevsku pahuljicu”, nagradu namijenjenu osobama do 30 godina starosti, dobili su umjetnička klizačica Ada Korić, karatist Dan Gračić i džudistkinja Farah Ličina.

Nagradu “Graham Bamford”, nazvanu po Britancu koji se spalio u Londonu 1993. godine zbog nedovoljnog angažmana međunarodne zajednice u BiH, a koja se dodjeljuje za izuzetnu hrabrost, solidarnost, humanist i altruizam, dobila je civilna aktivistkinja Senida Karović. Karović se snažno zalaže za izgradnju spomenika svim civilnim žrtvama rata 1993 – 95.

Plaketu Grada Sarajeva, za polularizaciju tradicije i sevdalinke dobili su privrednik i istraživač sevdalinke Muhamed Žero, te privrednik i humanitarac Hajriz Brčvak.

Ne propustite