ULOŽENO JE PREKO 100 MILIJARDI U GRAD DUHOVA A NIKO NE ŽIVI U NJEMU: Jedan čovjek pokušao i ZAŽALIO

Arhitektura i dizajn
ULOŽENO JE PREKO 100 MILIJARDI U GRAD DUHOVA A NIKO NE ŽIVI U NJEMU: Jedan čovjek pokušao i ZAŽALIO

Zeleno, mirno, daleko od gužve, prilagođeno prirodi - ovaj koncept života se sve češće promoviše. A u skladu sa tim se grade i mnoge zgrade. Međutim, u Aziji su otišli korak dalje i riješili da naprave čitav grad.

Ipak, koncept ekološki prihvatljivog grada koji je postao sve prisutniji tokom godina, ne doživljava veliki uspjeh, a jedan takav primjer je megagrad u Maleziji nazvan "Forest City", koji je već godinama "grad duhova".

Ovo je trebalo da bude velika kineska investicija kada je projekat prvi put predstavljen, ali u njemu ne živi skoro niko.

Obalni grad u Maleziji - čija je izrada koštala 100 milijardi dolara - dizajniran je za sjmeštaj do milion ljudi, zajedno sa terenom za golf, vodenim parkom i restoranima.

Radovi na projektu prvi put su započeti 2016. godine, ali još nije završeno. Prema BBC-ju, izgrađeno je samo oko 15 posto, a samo jedan posto izgrađenog je naseljeno.


BBC navodi da je "Forest City" imao za cilj prodaju nekretnina u Maleziji kineskim kupcima - u suštini dajući im "dom daleko od kuće". Međutim, cijene su izmakle kontroli, a kuće u Maleziji sada su premašile budžete mnogih ljudi.

IT inženjer Nazmi Hanafiah rekao je za BBC da se odselio iz "Forest Cityja" nakon samo šest mjeseci.

View this post on Instagram

A post shared by Christy LC Law (@christylaw)


Iznajmio je jednosoban stan sa pogledom na more, rekavši:

- Uspio sam da pobjegnem iz ovog mjesta. Nije me bilo briga za depozit, nije me bilo briga za novac. Samo sam morao da izađem.

Kao i kod mnogih projekata, pandemija je odmogla dobrano - jer je na kraju zaustavila proces izgradnje na određeno vrijeme. U suštini, novac od prodaje stanova bio je namijenjen za finansiranje ostatka "Forest Cityja".

Uprkos tome što stvari sada izgledaju prilično mračno, kineski investitor, "Country Garden", je optimističan da će grad na kraju da bude gotov. Međutim, suočavaju se s dugovima od skoro 200 milijardi dolara.

Ne propustite