Problem od kojeg pati 50 posto ljudi: Proširene vene možete liječiti i prirodnim putem

Porodica i zdravlje
Problem od kojeg pati 50 posto ljudi: Proširene vene možete liječiti i prirodnim putem

Ako i vi spadate u grupu onih koji imaju problema sa venama, evo nekoliko savjeta kako da na prirodan način pomognete sebi:

Prehrana

Hrana može imati vrlo važan utjecaj na probleme sa venama. Ako imate predispozicije (radite posao koji zahtijeva mnogo stajanja ili sjedenja) ili vas je ljekar upozorio da je vrijeme da pripazite, razmislite o promjeni prehrane. 
Treba vam mnogo zdravih vlakana – povrća, voća, mahunarki i žitarica, koji podstiču peristaltičke pokrete mišićnog sloja probavnog trakta.

Ako imate zatvor, zbog malo vlakana, javlja se pritisak na stomak, što onemogućava pravilan protok krvi do nogu. To naravno slabi vene vremenom, pa dolazi do proširenja, bolova, a kod nekih ljudi i pojave hemoroida.

Unos flavonoida se ističe kao najvažniji, usmjeren na problem sa proširenim venama. Konzumirajte što češće gloginje, trešnje, borovnice, kupine, ribizle. One su bogate proantocijaninima, antocijaninima i flavonoidima, pigmentima, koji poboljšavaju funkciju vaskularnog sistema. Flavonoidima su bogati i heljda, ekstrakt sjemenki grožđa i borove kore.

Divlji kesten

Svi koji imaju problema sa venama i hemoroidima su se uvjerili u blagotvorna dejstva divljeg kestena. Kreme i masti možete nabaviti u apotekama.

Gotu kola

Riječ je o posebno zdravoj biljci, koja se dugo koristi u kineskoj medicini i cijenjena je kao “fontana mladosti”. U nekim bio prodavnicama možete pronaći ekstrakte ove biljke i protiv proširenih vena ih uzimate oralno. Pored mnogih drugih dobrobiti ekstrakt se pokazao odličnim za liječenje ovog oboljenja.

Kostrika (metlika)

Ova biljčica je kod nas, pa i u cijeloj Evropi, pored divljeg kestana u samom vrhu kada je u pitanju liječenje proširenih vena. Za otečene noge i bolne vene koristi se obično utrljavanjem u vidu gelova i krema. Djelotvorna je jer sadrži ruskogenine, koji djeluju protivupalno i blagotvorno na krvne sudove.

Ginko biloba

Ova popularna biljka odlična je za vene – jača zidove, poboljšava prijenos kisika i cirkulaciju. Posebno je dobra za tzv. pauk vene (telangiectasias) i preporučuje se uzimanje 40 mg ekstrakta ginko bilobe tri puta na dan dok se pauk vene ne povuku.

Jabukovo sirće

Vrlo koristan jednostavan lijek za proširene vene – poboljšava cirkulaciju i umanjuje pauk vene. Potrebno je samo da gazu, pamučnu krpu ili pelenu natopite jabukovim sirćetom i stavite kao oblogu na bolne vene. Držite 15 do 20 minuta. Ponavljajte proces dva puta dnevno mjesec.

Ne propustite