Žena iz Hrvatske najnovija žrtva ove prevare: NEMOJTE NASJESTI NA NJU

Region
Žena iz Hrvatske najnovija žrtva ove prevare: NEMOJTE NASJESTI NA NJU

Prije nego što kliknete na poveznice, privitke ili fotografije primljene u SMS porukama s nepoznatih brojeva, uvijek provjerite identitet pošiljatelja. 

Puljanka (43) postala je posljednja žrtva prevare pri čemu je oštećena za nekoliko stotina eura, izvijestili su iz PU istarske.

Žena je policiji prijavila da joj je na mobilni uređaj stigla poruka da je dostava paketa koji je naručila obustavljena zbog netačno unesenih podataka. U poruci ju je upućivalo da potvrdi svoje podatke za primitak paketa odabirom poveznice navedene u poruci. Slijedeći upute, žena je na otvorenu stranicu unijela svoje osobne podatke i podatke o bankovnoj kartici, uključujući CVV broj. Naknadno joj je nepoznati počinitelj s računa podigao nekoliko stotina eura, piše Zimo.dnevnik.hr.

Pulska policija istražuje sve okolnosti događaja te upozorava građane na oprez i temeljitu provjeru svih zahtjeva vezanih uz eventualna plaćanja ili radnje koje mogu dovesti do materijalne štete. Ako sumnjate da ste žrtva prevare, odmah obavijestite policiju, poručuju iz PU istarske.

Policija podsjeća javnost da je smishing (kombinacija SMS-a i Phishinga - krađa identiteta) oblik prijevare kojim se prevaranti služe kako bi putem tekstualnih poruka došli do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

U SMS porukama od primatelja se često traži da kliknu na poveznicu ili nazovu telefonski broj za potvrdu, ažuriranje ili ponovnu aktivaciju. Međutim, navedena poveznica vodi na lažnu web stranicu, a telefonski broj pripada prevarantu koji se predstavlja kao legitimna tvrtka, objasnila je policija.

Prije nego što kliknete na poveznice, privitke ili fotografije primljene u SMS porukama s nepoznatih brojeva, uvijek provjerite identitet pošiljatelja. To treba učiniti bez žurbe i s dovoljno vremena za odgovarajuće provjere prije odgovora na poruku.

Nikada ne odgovarajte na SMS poruke koje traže vaš PIN, lozinku za internetsko bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne podatke, posebno naglašava policija. Ako sumnjate da ste postali žrtva smijanja i već ste podijelili svoje bankovne podatke, dodaju, odmah kontaktirajte svoju banku.

Ne propustite