Slučaj "Gdje je Sara" otvorio PANDORINU KUTIJU: "Porodice se javljaju sa istim problemom"

Aktuelno
Slučaj "Gdje je Sara" otvorio PANDORINU KUTIJU: "Porodice se javljaju sa istim problemom"

Slučaj "Gdje je Sara" i borba roditelja iz Banjaluke protiv nakaradnog i bahatog sistema u Republici Srpskoj koji tragaju za svojom kćerkom, otvorio je Pandorinu kutiju, jer se sve više porodica javlja sa identičnom pričom. 

Aleksandra je u osmom mjesecu trudnoće rodila djevojčicu Saru u UKC Republike Srpske u Banjaluci, za koju su doktori i sestre rekli da je proplakala, da je živa. Dva dana nakon toga saopštili su da je umrla.

Djevojčicu su navodno sahranili i to bez pitanja roditelja. Miloš i Aleksandra od septembra 2018. godine su u potrazi za njenim posmrtnim ostacima, koji nisu pronađeni na mjestu gdje je rečeno da je njihova kćerkica sahranjena, dio je priče koju je objavio CIN i koja je uzdrmala Srpsku i region.

Dragan Tolimir pravni zastupnik porodice, izjavio je za Srpskainfo da će podnijeti krivičnu prijavu protiv NN osobe zbog katastrofalnih propusta u slučaju malene Sare.

– U toj krivičnoj prijavi navešću da su to osobe koje su popunjavale dokumentaciju i osobe koje su navodno sahranile bebu- objasnio je advokat Tolimir komentarišući Slučaj “Gdje je Sara”.

Dodaje kako je sistem u konkretnom slučaju pokazao svu svoju bahatost i nakaradnost.

– Ovdje su dva moguća rješenja ili je u pitanju profesionalna greška, da se ne bi utvrdio uzrok smrti novorođenčeta ili dijete nije umrlo već je prodato. Ako institucije i sistem nemaju jasan i precizan odgovor, ja imam pravo da mislim šta hoću– rekao je Tolimir.

On je ujedno podsjetio da je godinama trajala borba za ekshumaciju kako bi se utvrdila lokacija gdje je mala Sara uopšte sahranjena.

– Kada smo dobili dozvolu utvrdili smo da beba ne samo da nije sahranjena na mjestu na kojem su rekli da jeste, ali ni na mjestu pored. Osim toga, mi sada imamo dodatne nerasvijetljene slučajeve, jer se ne zna ko je uopšte sahranjen na mjestu gdje je trebala biti sahranjena mala Sara- izjavio je Tolimir.

Dodaje kako posebno boli nakaradno objašnjenje kako se u ovom slučaju radilo o medicinskom otpadu.

– To nije bila mrtvorođena beba, ona nije neka rukavica koju bacate, a Sarini roditelji imaju svako pravo da znaju gdje im je dijete. U konkretnom slučaju radi se o potpunom odsustvu empatije, bahatoj drskosti, a tako se ne možeš ponašati- objasnio je punomoćnik porodice Kuprešanin.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet u slučaju nestanka i navodne smrti bebe Sare, novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, za koju su im iz UKC-a tri dana nakon poroda 2018. godine rekli da je umrla.

Ne propustite