NEMATE IDEJU ZA IFTAR? Počastite se večeras starinskim đulbastijama

Ramazan
NEMATE IDEJU ZA IFTAR?  Počastite se večeras starinskim đulbastijama

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Danas vam donosimo nekoliko dobrih prijedloga za iftar, od kojih su najposebnije starinske đulbastije.

Supa od šampinjona
Potrebno:
- 1 crni luk
- 1 kašika putera
- 1 kašika brašna
- 200g gljiva
- 1l pilećeg temeljca
- 100ml pavlake 
- Malo peršuna, soli i bibera

Priprema:
- Na istopljenom puteru propržiti sitno isjeckan luk.
- Dodati očišćene i isjeckane šampinjone i dinstati nekoliko minuta.
- Umiješati jednu kašiku brašna, pa smjesu preliti temeljcem/pilećom supom.
- Dodati biber, so i peršun, pa kuhati supu 20-ak minuta.
- Pred kraj kuhanja umiješati 100 ml vrhnja/pavlake.

Đulbastije
Potrebno:
- 500 gr mljevene junetine
- 400 gr krompira
- 3 manje glavice luka
- 2 čehna bijelog luka
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- po želji so, biber, vegeta
*Bešamel:
- Malo putera
- 2-3 kašike brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- malo soli, bibera
- Komadić sira po želji

Priprema:
- Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta, a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu.
- Ulupati jaje i dodati u smjesu.
- Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina.
- Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
- Oblikovati đulbastije kao pljeskavice ,te ih pržiti u dobro zagrijanom ulju.
- Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh,te preliti bešamel sosom
- Zapeći sve skupa
*Bešamel: na ulju u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Izmaknuti s vatre na sekund-dva da se prohladi, pa malo po malo sipati mlijeko,konstantno miješajući dok se ne napravi jednolična tečna smjesa.

Ne propustite