GINEKOLOG otkrio šta ga žene NAJČEŠĆE PITAJU kada dođu u ordinaciju

Porodica i zdravlje
GINEKOLOG otkrio šta ga žene NAJČEŠĆE PITAJU kada dođu u ordinaciju

Mimo pitanja o zdravlju, žene kad dođu u ginekološku ordinaciju, muče još neke nedoumice i dileme. Kako bi skrenula pažnju da ne treba brinuti o tome, ginekološkinja Mike Kerkhof otkrila je najčešća pitanja pacijentkinja, koja otkrivaju da neke žene i dalje zaziru od te vrste pregleda, iako ne bi trebalo jer je u pitanju neophodan i ključan korak brige o zdravlju.

Šta žene najčešće pitaju ginekologa? "Mogu li da ne skidam čarape? Žene se stide kada skinu odeću i budu preda mnom pa ne znaju šta da rade. Naravno, možeš da ne skidaš čarape jer ja ne moram da vidim tvoja stopala. I prijatnije je tako", rekla je doktorka za Het Laatste Nieuws i otkrila još detalja:

"Još jedno pitanje koje se redovno postavlja glasi. "Doktorka, možete li da ne obraćate pažnju na dlake po mom tijelu?", Po mom mišljenju, niko ne treba da se depilira (intimna depilacija). To rezultira uraslim dlačicama. Jednostavno pranje mlakom vodom, bez sapuna, dovoljno je".

Ginekolozi su ranije izdvojili najčešće greške žena kada je u pitanju ginekološki pregled: preskaču pregled zbog menstruacije

Menstruacija nije razlog da ne dođete na pregled. Konsultujte se sa ljekarom oko toga koji testovi se mogu obviit tokom ciklusa, a koji ne.

- same postavljaju dijagnozu:

Žena dobro poznaje svoje tijelo, ali kada je riječ o sekretu i drugim problemima, mnoge žene sklone su tome da same postavljaju dijagnozu, što može da ima niz posledica.

- ne pričaju o tome koje lijekove koriste:

Treba biti odgovoran prema svom zdravlju, a detalji o tome koju terapiju uzimate jesu veoma važan podatak za ginekologa i potencijalno dalje liječenje.

- javljaju se ljekaru tek kada primijete problem:

Pojedine žene kod ginekologa odlaze tek kada uoče određeni problem, a tada je često prekasno. Izuzetno je važno da se redovno odlazi na preglede.

- osjećaj neprijatnosti zbog nedepiliranja

Žene su često zabrinute zbog depilacije odnosno kada odu ne pregled a ne obave prije toga depilaciju. Ljekari kažu da oni na to uopšte ne obraćaju pažnju i da nema razloga za suvišnu brigu, piše Dnevni avaz.

Ne propustite