Stvar za koju mislimo da je uvijek bezazlena mogla bi biti simptom opake bolesti

Porodica i zdravlje
Stvar za koju mislimo da je uvijek bezazlena mogla bi biti simptom opake bolesti

Ako se probudite s lošim zadahom, obično nije ništa ozbiljno, zar ne? Mislimo da je to samo još jedan jutarnji problem koji će se s vremenom riješiti. Međutim, šta ako vam kažemo da taj neprijatan zadah može biti znak nečeg mnogo ozbiljnijeg – raka?

Da, dobro ste pročitali. Loš zadah može biti upozoravajući znak raka grkljana, a to je nešto što se ne smije ignorisati. Nije samo običan jutarnji problem, već može biti alarm da nešto ozbiljno nije u redu s vašim zdravljem.

Ova vrsta raka češće pogađa starije osobe, posebno muškarce, ali to ne znači da je mlađi uzrast imun na ovu bolest. U stvari, loš zadah može biti jedan od ranih simptoma koji ukazuje na potrebu za medicinskim pregledom.

Pored lošeg daha, postoje i drugi znakovi koje treba uzeti u obzir. Ako primijetite promuklost koja traje više od tri sedmice, otežano gutanje, otok ili kvržicu na vratu, ili čak nenamjerni gubitak težine, to su faktori koji zahtijevaju vašu pažnju.

Pušenje, prekomjerno konzumiranje al*ohola, loša ishrana i izloženost štetnim hemikalijama mogu povećati rizik od raka grkljana. Dakle, ako imate neki od ovih simptoma i živite nezdravim načinom života, nemojte ignorisati svoje zdravlje.

Uvijek je bolje biti siguran, pa ako primijetite bilo kakve sumnjive simptome, nemojte oklijevati da se obratite doktoru. Vaše zdravlje je na prvom mjestu, a rano otkrivanje problema može napraviti ogromnu razliku u ishodu, javlja Krstarica.

Ne propustite