Majorka policije: Što se mene tiče, svi su osumnjičeni!

Aktuelno
Majorka policije: Što se mene tiče, svi su osumnjičeni!

Majorka srbijanske policije Bojana Otović Pjanović kaže da će eliminacija osumnjičenih u vezi nestanka Danke Ilić uslijediti tek kada se dobiju nesumnjive činjenice koje ih mogu isključiti.

Ona je izjavila jutros za RTS da ne može da govori o konkretnim podacima iz istrage nestanka Danke Ilić, kao ni o osumnjičenima, ali ističe da je potraga za dvogodišnjom djevojčicom neprestana i da se proveravaju sve činjenice i sve osobe.

“Rade se provjere na svim mogućim činjenicama, okolnostima. Sva lica koja se mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa navedenim događajima se provjeravaju. Kao što je inače policijska praksa onog trenutka kada se prijavi nestanak djeteta, najprije one prve mjere i radnje koje se preduzimaju odnose se prije svega na obilazak i pretragu terena u najbližem krugu mjesta događaja”, navela je Otović Pjanović.

Ističe i da se istraga i pretraga terena nije vodila samo u tom užem krugu mjesta događaja, već i da je proširenana sve moguće granične prijelaze, pristupe, puteve koje vode do graničnih prijelaza kako bi se eliminisala svaka mogućnost da bi neko mogao da napusti državu.

Navodi i da su uzeti su svi mogući snimci svih mogućih kamera, sa svih mogućih pravaca, a provjere se ne rade samo u Policijskoj upravi u Boru i samom gradu u Boru, već i u okolnim upravama.

“Svako lice koje je prošlo bilo kojim pravcem i koje se moglo dovesti u vezu, u zavisnosti od sagledanih okolnosti, da li je u vrijeme nestanka djevojčice bilo tu negdje u neposrednoj blizini se dovodi u policijsku upravu, obavljaju se razgovori, a eliminacija će ići, naravno, kada dobijemo nesumnjivu činjenicu da neko ne može se dovede u vezu sa izvršenjem nekog djela”, rekla je majorka policije.

Pretražen svaki bunar, svaki šahta
Istog dana su najveći specijalisti različitih oblasti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije bili na terenu, uz koordinaciju Uprave kriminalističke policije.

“Bukvalno smo svi učestvovali u traganju i paralelno vodili i planirali operativni rad i operativno postupanje… Pretražili smo teren, isključili sve mogućnosti, otvorili sve šahte, sve bunare, sve odvodne kanale, sve pristupe koji mogu biti rizični… Sve je provjereno, sve sa mjesta događaja”, rekla je majorka policije.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je djevojčica žrtva trgovine djecom, ona navodi da ništa ne isključuju u ovom trenutku.

“Ovdje isključivanje ide isključivo postepeno po svakom segmentu, apsolutno ne postoji mogućnost da se isključuje u ovom trenutku bilo kakva mogućnost. Ja bih zaista voljela da je djevojčica živa i svi se nadamo tome, a s obzirom na to da znam kakav tim ljudi radi i koordinira i usmjerava, sigurna sam i nadam se i želim da budem optimista da će na kraju istraga imati neki pozitivan epilog”, navela je Otović Pjanović.

O snimku iz Beča
Govoreći o snimku iz Beča, a na kojem se vidi djevojčica koja liči na Danku Ilić, majorka Otović Pjanović je rekla da se uz koordinaciju UKP-a radilo na provjeri vjerodostojnosti navedenog snimka.

“Načelnik Službe za suzbijanje kriminala je stupio u direktan kontakt sa čovjekom koji je dostavio predmetni snimak da bismo vidjeli, jer je bilo dosta i lažnih snimaka i objava itd, da li je dobronamjernik ili zlonamjernik. Čovjek je otišao, podnio prijavu uz koordinaciju“, rekla je Otović Pjanović.

Uslijedilo je raspisivanje žute poternice, koja se raspisuje uvijek kada postoji sumnja da se nestala osoba može naći na teritoriji i van teritorije Republike Srbije.

Ko su osumnjičeni?

Na pitanje ko su osumnjičeni u vezi nestanka Danke Ilić, kaže da u ovom trenutku ne može o tome da govori.

“O tome sada ne mogu da govorim, ne bi bilo ni profesionalno, da mi ne zamjerite, to bi bilo nešto što bi ometalo istragu. Što se mene lično tiče, u ovom trenutku su osumnjičeni svi. Ne bih licitirala niti ukazivala na bilo koga dok ne dobijemo apsolutno konkrete činjenice koje mogu neko lice isključiti iz kruga osumnjičenih”, istakla je ona.

Poligrafsko testiranje nije dokaz, ali može da usmjeri istragu
Govoreći o poligrafskom ispitivanju, navela je da zakon ne dozvoljava da se trudnica podvrgne poligrafu. Napominje i da se takvo testiranje ne može koristiti kao dokaz.

“To testiranje se ne koristi kao dokaz, samo istragu u nekom trenutku može da usmjeri ka određenim okolnostima, kako bismo znali šta bismo još mogli da uradimo”, rekla je Otović Pjanovićeva.

Mediji ovih dana prenose da je djevojčica mogla da nestane dan ranije, a majorka policije Bojana Otović Pjanović navodi da se na samom početku kada se prijavi nestanak neke osobe radi provjera okolnosti i vjerodostojnost prijave. “To je ona početna stavka koju smo u obavezi da utvrdimo prije nego što započnemo bilo kakav operativni rad”, istakla je Otović Pjanović.

Poručila je da je istraga dinamična i da traje u kontinuitetu, a ekipe su organizovane po smjenama.

“Osim onog profesionalnog momenta, svi kao ljudi, kao očevi, majke, deke, bake, imamo motiv da i lično učestvujemo, iako to možda nije u opisu naših poslova, u pretrazi terena, kao što smo i učestvovali”, rekla je Otović Pjanović, zahvalivši građanima na saradnji, prenosi B92.

Ne propustite