VELIKI DAN U BiH: Iz Sarajeva uskoro letovi prema 30 svjetskih destinacija

Aktuelno
VELIKI DAN U BiH: Iz Sarajeva uskoro letovi prema 30 svjetskih destinacija

Svečano otvaranje nove aviolinije na relaciji Geteborg - Sarajevo od strane vodeće europske niskobudžetne aviopkompanije Ryanair obilježeno je press konferencijom u turističko-informativnom centru Turističke zajednice Kantona Sarajevo na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Boeing 738 sletio je na pistu sarajevskog aerodroma u 08:20 po lokalnom vremenu, te je dočekan tradicionalnim vodenim pozdravom, što je označilo početak letova između Geteborga i Sarajeva.

Na press konferenciji prisutnima su se obratili Haris Fazlagić - predsjednik turističke zajednice KS i Vedrana Vikić Musić - direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Fazlagić je podsjetio kako je otvaranje ove linije rezultat javnog poziva o subvencioniranju aviosaobraćaja, provedenog u saradnji Turističke zajednice KS, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Vlade KS. Najavio je da su u toku pripreme za novi međunarodni javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja za naredne dvije godine.

"Posebno je važno da jedna od vodećih niskobudžetnih aviokompanija kao što je Ryanair ima bazu u Sarajevu. Mi u Turističkoj zajednici KS imamo velike planove i očekivanja od predstojeće ljetne sezone, a mogućnost većeg broja letova zasigurno će pomoći u ostvarenju naših ciljeva", izjavo je Fazlagić.

"Prvi let iz Geteborga je uspješno realizovan, a u narednim danima, u okviru ljetnog reda letenja, očekujemo početak aviooperacija ka ostalih pet atraktivnih europskih destinacija. Uložili smo veliki trud kako bismo sproveli u djelo mogućnost subvencioniranja aviokompanija radi širenja mreže destinacija iz Sarajeva, i taj trud se isplatio", izjavila je Vikić Musić.

U narednim danima, s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, započinju aviooperacije Ryanaira za London, Brisel, Memmingen, Milano i Solun, čime će putnicima biti pružene dodatne mogućnosti za putovanja i povezanost sa atraktivnim europskim destinacijama.

Podsjetimo, iz Međunarodne zračne luke Sarajevo ovog ljeta možete putovati na preko 30 destinacija u Europi i svijetu, redovnim i charter aviokompanijama.

U okviru ljetnog reda letenja novih je čak sedam destinacija, a to su Izmir, Milano, Bruxelles, Gothenburg, Atena, Memmingen i Thessaloniki.

Aviokompanija Scandinavian Airlines (SAS) od 3. juna, pokreće sezonsku liniju za Kopenhagen, dok Norwegian Air Sweden povezuje Sarajevo sa Stockholmom i Oslom.

Ove godine se ponovno uspostavljaju aviolinije za Abu Dhabi, Oslo, Varšavu, Dohu i Sharjah. Također, Sarajevo će biti povezano sa sezonskim destinacijama poput Bodruma, Antalye, Riyada, Monastira, Kuwaita i Hurghade.

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija sredinom marta Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo Vlada BiH je dodijelila 3.000.000 KM upravo za subvencioniranje postojećih i otvaranje novih aviolinija.

Povodom prvog leta nešto kasnije na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, bit će upriličena i konferencija za medije povodom prvog leta.

Ne propustite