Renew Europe poziva na istragu o mogućem ruskom miješanju u izbore EU

Svijet
Renew Europe poziva na istragu o mogućem ruskom miješanju u izbore EU

Predsjednica grupe Renew Europe Valérie Hayer poslala je pismo predsjedniku Evropskog parlamenta tražeći hitnu istragu o izvještajima da je ruska mreža utjecaja plaćala sadašnje ili bivše članove Evropskog parlamenta.

“Pišem da izrazim ozbiljnu zabrinutost Grupe Renew Europe zbog izvještaja, koje su potvrdile poljske, češke i belgijske službe bezbjednosti i premijeri Belgije i Češke Republike, da su članovi ovog doma i kandidati na predstojećim evropskim izborima plaćeni od strane ruske vlade ili njenih zastupnika za širenje propagande u Evropskom parlamentu i šire”, napisao je Hayer u pismu od danas.

“Ovo je jasan napad na naš evropski način života, naš parlament i njegov demokratski mandat koji dolazi od strane sile“, naglasila je ona.

“Pozivamo vas da pokrenete hitnu i transparentnu istragu, u saradnji sa nacionalnim vlastima, kako biste otkrili razmjere uticaja u ovoj kući i optužbe o potencijalnoj korupciji“, rekla je Hayer.

Navela je da, ako su trenutni zastupnici u Evropskom parlamentu ili kandidati na predstojećim evropskim izborima uzeli novac ili su ih korumpirala ruska vlada ili njihovi punomoćnici, oni moraju biti razotkriveni.

Liderka Renew Europe je također rekla da je grupa podnijela zahtjev za hitnu debatu o ovoj temi. Pozvala je konkretno na akciju u vezi sa medijem Voice of Europe (Glas Evrope), koji je sankcionirala Češka.

“Pozivamo vas da preduzmete neophodne korake da uklonite svaki pristup koji Voice of Europe ima prostorijama Evropskog parlamenta i zaštitite demokratski integritet ove kuće. Evropske sankcije bi trebalo da prate one koje je usvojila češka vlada“, navela je.

Ne propustite