Ademović o usvojenom Nacrtu izbornog zakona RS: To vodi u izolaciju RS

Vijesti
Ademović o usvojenom Nacrtu izbornog zakona RS: To vodi u izolaciju RS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u RS sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske. Sa Nedimom Ademovićem, političkim analitičarima Adisom Arapovićem i Velizarom Antićem iz Banja Luke razgovarali smo ovom Nacrtu, i narednim koracima koji slijede.

“Decembarska najava visokog predstavnika da će krenuti u samostalnu intervenciju proizveo je onaj sastanak u Laktašima, da spriječi Dodik nešto. Mislim da je to bio taktički potez. Očekivana je ovakva reakcija od strane režima RS. Postoji neki drugi problemi. Problem implementacije, ovoga što je noćas usvojeno. Ovo je nacrt zakona i u cijelom postupku može biti problema. Ja ovdje vidim udar na ustavnu hijerarhiju”, rekao je Arapović.

Sada, dodaje, može se očekivati intervencija visokog predstavnika odnosno stavljanje tih zakona van snage, čak ako i budu potvrđeni i objavljeni u službenom glasniku.

Ademović je mišljenja da čak i da se tehnički provede ovakav zakon on je dejtonski protivustavan.

“Ili će ga visoki predstavnik staviti van snage i Ustavni sud će ga deligitimizirati u cijelosti. Kolateralna šteta će biti građani RS, građani BiH. Imat ćemo opet tenziju i političku krizu, provokator krize je konstantno Milorad Dodik koji pokušava stvoriti pregovarajuću poziciju, prije svega zbog njega jer se vodi postupak protiv njega”, kazao je Ademović.

Antić: Više je odgovornih

Građani RS, ističe on, moraju biti svjesni da ovo vodi u izolaciju RS.

“To nije dobro. Građani bi se trebali osvijestiti i zaustaviti Dodika u ovome što radi“, poručuje Ademović.

Antić je naglasio da postoji mnogo odgovornih u ovome u čemu se nalazimo.

“Velika je odgovornost i visokog predstavnika i sve tri strane političara, koji se nisu mogli dogovoriti u prethodnom periodu da usvoje Izborni zakon. Svi smo svjedoci da Izborni zakon nije valjao i da ga je trebalo mijenjati, ali visoki predstavnik ga nije trebao nametati. U jednoj demokratiji trebao bi da bude suveren narod preko svojih političkih predstavnika. On 30 godina donosi zakone i postavlja se pitanje kad će biti ovdje demokratije”, zaključio je Antić.

Ne propustite