Kremlj poručuje vlasniku Telegrama da bude pažljiviji

Vijesti
Kremlj poručuje vlasniku Telegrama da bude pažljiviji

Kremlj je poručio vlasniku Telegrama Pavlu Durovu da bude pažljiviji pošto je ta aplikacija za razmjenu poruka navodno korištena u regrutovanju naoružanih ljudi koji su izveli napad u koncertnoj dvorani kod Moskve.

Durov je osnovao Telegram nakon odlaska iz Rusije 2014. nakon što je izgubio kontrolu nad svojom prethodnom kompanijom, društvenom mrežom VK. Rođen u Rusiji, ima dvojno državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske, a živi u Dubaiju, gde je i sedište Telegrama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za ruski portal Life da nema planova da se blokira Telegram, koja ima značajnu ulogu u prenošenju vesti u Rusiji i širom sveta, ali da bi Durov trebalo da bude pažljiviji.

"Očekivali bismo veću pažnju od Pavela Durova, jer ovaj jedinstveni i fenomenalan resurs sa tehnološke tačke gledišta, koji je izrastao, zapravo, pred očima naše generacije, sve više postaje oruđe u rukama terorista – koristi se u terorističke svrhe", rekao je Peskov.

Ruska državna novinska agencija RIA navela je da su napadači regrutovani preko radikalnog kanala na Telegramu koji pripada grupi "Islamska država Horasan (ISIS-K)".

Forbes procjenjuje da Durov ima bogatstvo od 15,5 milijardi dolara.

Ne propustite