Crnogorska poslanica glasala protiv ulaska Kosova u Savjet Evrope, izostala reakcija vlasti

Region
Crnogorska poslanica glasala protiv ulaska Kosova u Savjet Evrope, izostala reakcija vlasti

Na glasanje Maje Vukićević, šefice crnogorske delegacije u političkom Komitetu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), protiv prijedloga da Kosovo postane članica Savjeta Evrope, 27. marta, nisu reagovali Vlada ni predsjednik države dok ga je opozicija ocijenila antievropskim.

 Vukićević je poslanica proruske Demokratske narodne partije (DNP) u crnogorskom parlamentu, članice bivšeg Demokratskog fronta, u čijoj je agendi povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ukidanje sankcija Rusiji i izlazak Crne Gore iz NATO-a.

Njena partija, Kosovo smatra dijelom Srbije, naziva ga “lažnom državom” i “privremeno okupiranom teritorijom”.

Ta stranka je dio vladajuće većine u Crnoj Gori od promjene vlasti 2020. kada je smijenjena Demokratska partija socijalista koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine.

Od tada su formirane tri Vlade.

U programima svake je bilo da neće dovoditi u pitanje spoljnopolitički kurs zemlje, koja je NATO članica od 2017. i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Kršenje koalicionog sporazuma?

U susret formiranju aktuelne Vlade Milojka Spajića, stranke većine, uključujući DNP, potpisale su koalicioni sporazum kojim se obavezuju “da poštuju evroatlantski kurs države i razvijaju prijateljsku saradnju sa svim državama koje je Crna Gora priznala”.

Pristupom, iskazanim u političkom Komitetu PSSE-a se ruši koalicioni Sporazum vlasti, kaže za Radio Slobodna Evropa profesor međunarodnog prava Nebojša Vučinić:

“Zato bi premijer i ministarstvo vanjskih poslova trebalo da povedu računa. Jer znamo kakve stavove zastupa ekstremno srpska opcija – da je ona protiv nezavisnosti Crne Gore, protiv evropskih integracija i zapadnih vrijednosti”.

Ministarstvu vanjskih poslova i Vladi Crne Gore, RSE je uputio pitanja da li glasanje poslanice Vukićević u PSSE-u može narušiti odnose Crne Gore sa Kosovom i da li se njime očigledno krši koalicioni sporazum koji potpisnike obavezuju na “saradnju sa svim državama koje je Crna Gora priznala”.

Odgovori nisu stigli. Nisu reagovali ni predsjednik države Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić, šef diplomatije Filip Ivanović.

“Ministre Ivanoviću, premijeru Spajiću, predsjedniče Milatoviću… trepnite ako ste oteti!”, poručile su opozicione socijaldemokrate ocjenjujući da stranke bivšeg Demokratskog fronta uspješno sprovode agendu kojom se Crna Gora formalno svrstala na antizapadnu stranu, piše RadioSlobodnaEvropa

Ne propustite