Višković: Ovo je razlog zašto se Šmitu žurilo, sada je jasno...

Aktuelno
Višković: Ovo je razlog zašto se Šmitu žurilo, sada je jasno...

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je potpuno jasno zašto se Kristijanu Šmitu žurilo da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i da je cilj uklanjanje predsjednika Srpske Milorada Dodika sa političke scene.

"U izmjenama se vidi da 116 tih izmjena skoro ništa ne znače, ali imaju 2 koje puno znače. Jedna je da se CIK-u prigrabi ovlaštenje koje nikada nije imala da imenuje odbore u Republici Srpskoj, i da se omogući da neko može biti doživotni član CIK-a", rekao je Višković.

On je potom naglasio da jedan član potpuno raskrinkava namjere Šmita i da je taj član prepisan iz Krivičnog zakona.

"Član 8 kaže da neko ne može obavljati neku poziciju ako ima pravosnažnu sudsku presudu, a ovdje se išlo i korak dalje i kaže da se može izreći i privremena mjera. Ako je već u toku montirani proces protiv predsjednika Republike Srpske onda je veoma jasno zašto se Šmitu žurilo", rekao je Višković na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske.

"Ja u nekim momentima žalim Šmita jer on sirotan je samo nečiji izvršilac radova i on mora tako da radi. On je instrument američke Ambasade i kao takav se i ponaša", dodao je Višković.

(Buka)

Ne propustite