“Znamo gdje će biti otpor, ali ne znam gdje su pravi saveznici BiH”

Vijesti
“Znamo gdje će biti otpor, ali ne znam gdje su pravi saveznici BiH”

"Taj put ka Evropskoj uniji znači civilizacijski i demokratski iskorak. I znači izgradnju institucija države, a to je Bosni i Hercegovini neophodno i tu možete očekivati veliki otpor. Gdje će biti otpora to znamo, ali ono što ne znam gdje su pravi saveznici BiH", kazala je za N1 Vesna Pusić, nekadašnja ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i saborska zatupnica.

Pusić je pozdravila odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da poboljša integriteta izbornog procesa poručivši da “te promjene mogu smetati samo onima koji imaju nečiste namjere”.

Komentarišući negodovanje, prije svega, iz SNSD-a i HDZ-a BiH zbog posljednje Schmidtove odluke bivša hrvatska ministrica zaključila je kako vlastima u entitetu Republika Srpska, ali i Draganu Čoviću “nije ni interes niti prioritet” članstvo u Uniji. Dodala je kako se Čović nalazi u komplikovanijoj situaciji, nego što je Dodik, kad se radi o mogućnosti blokiranja EU puta jer je Hrvatska “nedvosmisleno zainteresovana da BiH uđe u EU”.

Visoki predstavnik je u utorak nametnuo izmjene Izbornog zakona u smislu zaštitet integriteta izbornog procesa. Dok jedni pozdravljaju ovu odluke, drugi i treći u zemlji negoduju. Pa u RS-u najavljuju donošenje enitetskog izbornog zakona, iz HDZ-a traže da PIC preisptita odluku i sagleda njene posljednice. Kako vi ovo komentarišete?

Što se tiče samih promjena Izbornog zakona one su tehničke i one su odlične. One smanjuju šansu za pravaru i krađu na izborima, a te promjene mogu smetati samo onima koji imaju nečiste namjere. Bilo je mnogo kritika kada je Schmidt mijenjao Zakon tokom izbora. Tu je moje mišljenje bilo da su izmjene bile dobre, ali bilo je kontroverznih stvari. Međutim, ovdje nema ništa problematično za one koji žele poštene izbore. Ovo je apsolutno dobro došlo. Nema nikakvih posljedica osim pozitivnih na budući kurs Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji jer su transparentni i pošteni izbori jedan od preduslova.

 

Ne propustite