Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku

Aktuelno
Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku

Iz kompanije Krajina klas, koja je vlasnik pekara Manja, reagovali su na informacije Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu svinjetine u bureku koji se prodavao u Kantonu Sarajevo.


Kompanija Krajina klas tvrdi da nije dobila zvanični izvještaj Federalnog veterinarskog inspektora Kantona Sarajevo zbog čega nije u prilici da komentariše navode medija, saopšteno je iz ove kompanije.

Krajina klas u svom saopštenju tvrdi da uopšte ne koristi svinjsko meso ili proizvode od svinjskog mesa u dijelu proizvodnih pogona u kojima se obavlja priprema i proizvodnja bureka, prenose Nezavisne.

“Nakon što dobijemo zvaničan izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata, a koji bi eventualno potvrdio pisanja medija, kompanija Krajina klas će izvršiti dodatnu analizu pomenutog proizvoda u ovlaštenom institutu, akreditovanoj laboratoriji kao i kontrolu sirovina kompletnog lanca nabavke da bismo utvrdili da li je negdje kod dobavljača moglo doći do predmetne kontaminacije miješanja različitih vrsta mesa nenamjernim putem”, naveli su iz kompanije Krajina klas.

Dodaju da posjeduju dokumentaciju o kvalitetu proizvoda dostavljenu od strane dobavljača što je u skladu sa principima dobre proizvođačke prakse i HACCP sistema ‘kojeg primjenjuju u kontroli sigurnosti hrane koju proizvode’.

“Krajina klas redovno vrši analizu ispitivanja sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda uskladu sa zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini i prema Planu samokontrole. Federalni veterinarski inspektorat Kantona Sarajevo je ovim potezom narušio pravila postupka kontrole na način da nije dostavio rezultate analize niti je došlo do završetka samog postupka, odnosno kompanija nije dobila mogućnost da se očituje povodom ovakvih navoda. Ovakvo neprofesionalno ponašanje inspektorata upućuje na zlu namjeru prema kompaniji Krajina klas čime je nanijeta poslovna šteta kompaniji te će Krajina klas pokrenuti pravni postupak u skladu sa zakonom radi zaštite integriteta i naplate šteta načinjene poslovnom ugledu kompanije”, saopšteno je iz kompanije Krajina klas.

Ne propustite