Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael

Svijet
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael

Libanonski Hezbolah objavio je da je rano jutros lansirao desetke raketa na Kirjat Šmonu, izraelski grad na granici dviju država, u odgovoru na izraelske napade na južno libanonsko selo Hebarijeh dan ranije.

Izrael i proiranski pokret Hezbolah razmjenjuju prekograničnu vatru od izbijanja sukoba u Pojasu Gaze, a riječ je o najvećoj eskalaciji između zakletih neprijatelja još od nekoliko mjeseci dugog sukoba 2006. godine.

Obje strane naglašavaju da ne žele izbijanje punog rata te da su otvorene za diplomatski proces, no napadi ovaj tjedan ponovno jačaju nakon perioda relativnog mira. Izraelske hitne službe objavile su da je u raketnom napadu ubijen radnik u Kirjat Šmoni.

Izvučen je iz ruševina tvornice s teškim ozljedama te je proglašen mrtvim na licu mjesta. U izraelskom napadu na Hebarijeh poginulo je najmanje sedmero ljudi, rekla su dva libanonska izvora Reutersu. Oni tvrde kako se čini da je Izrael ciljao na centar za hitne situacije i pomoć Hezbolaha u tom selu.

Pokret je ranije osudio napade na Habarijeh. Libanonsko ministarstvo zdravlja tvrdi kako je u izraelskim napadima na južni Libanon već ubijeno 12 zdravstvenih radnika i spasioca. Izrael je napao Libanon i jučer, ubivši trojicu pripadnika Hezbolaha, objavila je ta skupina na aplikaciji Telegram.

Ne propustite