Izraelski tim napustio pregovore o primirju u Gazi

Aktuelno
Izraelski tim napustio pregovore o primirju u Gazi

IZRAEL je opozvao svoj tim za primirje iz Dohe jer su "posrednički pregovori o primirju u Gazi u slijepoj ulici zbog zahtjeva Hamasa", rekao je danas visoki izraelski dužnosnik, prenosi HINA

Dužnosnik, koji je blizak šefu Mossada koji je vodio pregovore, optužio je čelnika Hamasa u Gazi Jahja Sinvara da sabotira diplomaciju "kao dio šireg napora da se rasplamsa ovaj rat tijekom Ramazana".

Zaraćene strane pojačale su pregovore, uz posredovanje Katara i Egipta, o šestotjednoj obustavi izraelske ofenzive u zamjenu za predloženo oslobađanje 40 od 130 talaca koje još drži palestinska militantna skupina u Gazi.

Hamas je nastojao pretvoriti svaki dogovor u prekid borbi i povlačenje izraelskih snaga. Izrael je to odbacio, rekavši da će na kraju nastaviti s naporima da demontira upravljanje i vojne sposobnosti Hamasa.

Hamas također želi da se stotinama tisuća Palestinaca, koji su pobjegli iz grada Gaze i okolnih područja prema jugu tijekom prve faze gotovo šestomjesečnog rata, dopusti povratak na sjever.

Netanyahu: Hamas iznio sumanute zahtjeve
Izraelski dužnosnik rekao je da je Izrael pristao udvostručiti broj Palestinaca koje će osloboditi za taoce na 700 do 800 zatvorenika i omogućiti nekim raseljenim Palestincima da se vrate u sjeverni pojas Gaze.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua priopćio je u utorak da je Hamas iznio "sumanute" zahtjeve, za koje kaže da pokazuju da Palestinci nisu zainteresirani za dogovor.

Hamas je optužio Izrael da odugovlači s pregovorima dok provodi svoju vojnu ofenzivu.

Rasprave, u kojima posreduju Egipat i Katar, nastavljaju se dok humanitarna kriza uništava Palestince u Gazi s velikim nedostatkom hrane, lijekova i bolničke skrbi. Raste zabrinutost da će glad zavladati.

Ne propustite