Da li jučerašnja rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre može zaustaviti rat u Gazi?

Aktuelno
Da li jučerašnja rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre može zaustaviti rat u Gazi?

Nakon više od pet mjeseci borbi i pet nacrta rezolucija uloženih vetom, članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) u ponedjeljak su uspješno donijeli rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi. Međutim, kako navodi Al Jazeera, Izrael je u prošlosti više puta nekažnjeno kršio rezolucije UN-a, a SAD također dovode u pitanje da li je jučerašnja rezolucija obavezujuća.

Sjedinjene Američke Države su bile suzdržane na glasanju, dok je preostalih 14 članova SBUN glasalo za rezoluciju koju je predložilo 10 izabranih članova Vijeća.

Rezolucija poziva na “trenutni prekid vatre za mjesec Ramazan koji poštuju sve strane, što će dovesti do trajnog, održivog prekida vatre“.

Dodatno se poziva na oslobađanje izraelskih zarobljenika koje je Hamas zarobio 7. Oktobra, te se naglašava potreba za većim protokom humanitarne pomoći u Gazu i poštivanje međunarodnog prava.

Iako obećava barem pauzu u ratu, neki analitičari kritikuju rezoluciju zbog toga što je više simbolična nego suštinska u svojoj sposobnosti da okonča rat. Nancy Okail, predsjednica američkog think tank Centra za međunarodnu politiku, rekla je za Al Jazeeru da je rezolucija, iako je značajna, “došla vrlo kasno i još uvijek nije dovoljna“.

Da li je rezolucija obavezujuća?
Sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a smatraju se obavezujućim, u skladu sa članom 25. Povelje UN-a koju su ratificirale SAD.

Međutim, SAD su rezoluciju od ponedjeljka opisale kao neobavezujuću. Američka ambasadorica pri UN Linda Thomas-Greenfield rekla je da Washington u potpunosti podržava “neke od ključnih ciljeva ove neobavezujuće rezolucije”. Istog dana, glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je novinarima: “To je neobavezujuća rezolucija”.

To su osporavali i drugi zvaničnici UN-a i članice Vijeća sigurnosti. Kineski ambasador u UN Zhang Jun rekao je da su rezolucije Vijeća sigurnosti obavezujuće.

Zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq dodao je da rezolucije Vijeća predstavljaju međunarodno pravo, “tako da su u toj mjeri obavezujuće koliko i međunarodno pravo”.

Anadolu Agency je izvijestila da je Pedro Comissario, ambasador Mozambika u UN-u, rekao da su “sve rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda obavezujuće“.

Ako se rezolucija ne poštuje, Vijeće može glasati o naknadnoj rezoluciji koja se bavi kršenjem ove i poduzeti kaznene mjere u obliku sankcija ili čak ovlaštenja međunarodnih snaga.

Al Jazeerin diplomatski urednik James Bays ranije je rekao da “praktično ne postoje okolnosti pod kojima bi Bidenova administracija podržala kaznenu rezoluciju” koja poduzima mjere protiv Izraela.

Izrael je u prošlosti više puta nekažnjeno kršio rezolucije UN-a.

U decembru 2016. godine, tokom posljednjih dana predsjedničkog mandata Baracka Obame u SAD-u, Vijeće je donijelo rezoluciju kojom se izraelska naselja u Palestini smatraju nezakonitim i kršenjem međunarodnog prava. Rezolucija je usvojena sa 14 glasova, a SAD su bile uzdržane. Izrael je ignorisao ovu rezoluciju.

Nedavno, u decembru 2023., Generalna skupština UN-a je velikom većinom glasala za pozivanje na “humanitarni prekid vatre”. To je bila neobavezujuća rezolucija – i Izrael je odbio da postupi u skladu s njom.

Izraelom se također bavi Međunarodni sud pravde (ICJ), s obzirom da ga je Južna Afrika optužila za počinjenje djela genocida u Gazi.

Može li rezolucija UN-a zaustaviti rat?
Rezolucijom se poziva na hitan prekid vatre za mjesec Ramazan. Međutim, pošto se Ramazan završava oko 9. aprila, zahtjev za prekid vatre – čak i ako se sada provede – trajao bi samo dvije sedmice.

U dokumentu se navodi da bi trenutni prekid vatre tokom Ramazana trebao dovesti do trajnog i održivog prekida vatre. Neposredno prije glasanja u ponedjeljak, riječ “trajno” je izbačena iz rezolucije kako bi se pokušao postići konsenzus o tekstu. Rusija je pokušala da se založi za upotrebu riječi “trajno”, rekavši da bi nekorištenje te riječi moglo omogućiti Izraelu “da nastavi svoju vojnu operaciju u Pojasu Gaze u bilo kojem trenutku” nakon Ramazana.

SAD također nisu zaustavile isporuku vojne pomoći Izraelu i insistirale su da njihova posvećenost sigurnosti Izraela ostaje čvrsta. U stvari, glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak: “Naš glas ne predstavlja – i ponavljam to, ne predstavlja promjenu u našoj politici”.

Po čemu se ova rezolucija razlikuje od nedavne rezolucije koja nije uspjela?
SAD su prošlog petka pred Vijećem iznijele nacrt rezolucije i članovi su o njemu glasali. Na njega su stavile veto Rusija i Kina; Alžir je glasao protiv, a Gvajana je bila uzdržana. Za ovaj nacrt rezolucije glasalo je 11 članica.

Rezolucija nije zahtijevala prekid vatre, već je umjesto toga podržavala “međunarodne diplomatske napore da se uspostave trenutni i održivi prekid vatre kao dio sporazuma kojim se oslobađaju taoci”.

U izjavi za novinare u ponedjeljak, američki državni sekretar Antony Blinken dodao je da SAD žele da svi zahtjevi za prekid vatre budu povezani sa oslobađanjem izraelskih zarobljenika.

Rezolucija od petka također je pozvala zemlje članice Vijeća sigurnosti da “suzbiju finansiranje terorizma, uključujući i ograničavanje finansiranja Hamasa“. Rezolucija je također osudila Hamas i istakla da su tu grupu “brojne države članice označile terorističkom organizacijom“. U Blinkenovoj izjavi se dalje navodi da rezolucija koja je usvojena u ponedjeljak nije osudila Hamas, što je ključna stvar koju SAD smatraju bitnom.

Izrael je kritikovao rezoluciju od ponedjeljka zbog toga što prekid vatre ne povezuje sa oslobađanjem zarobljenika, već što nalaže da se to dvoje odvija odvojeno.

Da li je rezolucija produbila tenzije između SAD-a i Izraela?
SAD su u ponedjeljak bile suzdržane nakon što su uložile veto na tri prethodne rezolucije kojima se poziva na prekid vatre.

Pojačane tenzije između SAD-a i Izraela bile su jasne u ponedjeljak nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao putovanje izraelske delegacije u Washington. Glasnogovornik State Departmenta Miller je ovo opisao kao “iznenađujuće i nesretno”.

Međutim, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je u SAD-u, a sastao se s Blinkenom u ponedjeljak. Trebao bi se također sastati s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom danas. Blinken je rekao Gallantu da se suzdrži od kopnene invazije na grad Rafah na jugu Gaze.

Dok su SAD ponovile da njihova politika ostaje dosljedna, na zvaničnom nalogu premijer Izraela na X-u je u ponedjeljak navečer objavljeno: “Sjedinjene Države su danas napustile svoju politiku u UN-u”.

“Premijer Netanyahu je sinoć jasno stavio do znanja da će, ukoliko SAD odstupe od svoje principijelne politike i ne stave veto na ovu štetnu rezoluciju, otkazati posjetu izraelske delegacije Sjedinjenim Državama“, navedeno je u objavi.

Gaza je na ivici gladi, a ubijeno je najmanje 32.000 ubijenih Palestinaca.

“Ova rezolucija se mora provesti. Neuspjeh bi bio neoprostiv”, objavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na X.

(Al Jazeera)

Ne propustite