Procjene Centralne banke BiH: Ovo će biti nivo inflacije u narednom periodu

Vijesti
Procjene Centralne banke BiH: Ovo će biti nivo inflacije u narednom periodu

Na osnovi raspoloživih službenih statističkih podataka i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 14. marta 2024., Centralna banka BiH (CB BiH) procijenila je godišnji rast realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2023. na 1,7 posto.

U odnosu na prosinački krug brzih procjena ekonomske aktivnosti u zemlji korigirali su stopu rasta naviše za 0,3 postotna boda, djelomično zbog revizije službenih podataka, ali i rasta aktivnosti u uslužnom sektoru.

Iz CB BiH navode da je rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelomično kompenzirao pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru u četvrtom tromjesečju prošle godine i januaru 2024., a prigušene aktivnosti u prerađivačkom sektoru još uvijek su posljedica smanjene potražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinskih partnera.

Imajući u vidu kako su industrijska proizvodnja i izvoz i u januaru 2024. nastavili sa značajnim padom aktivnosti na godišnjoj razini, izvjestan je nastavak skromne ekonomske aktivnosti u BiH u prvom tromjesečju. U siječnju je zabilježen pad industrijske proizvodnje od 6,4 posto na godišnjoj razini, dok je izvoz roba smanjen za oko 16 posto.

Posljedično, preliminarna procjena CB BiH je kako bi rast realnog BDP-a mogao ostati na 1,7 posto na godišnjoj razini i u prvom tromjesečju tekuće godine. Istaknuto je da je službena inflacija u BiH iznosila dva posto u januaru, a procjena inflacije CB BiH za prvo tromjesečje tekuće godine iznosi 2,4 posto i revidirana je naviše za 0,4 postotna boda u odnosu na prošlogodišnju prosinačku procjenu.

CB BiH procjenjuje da će temeljena inflacija, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana te energenata ostati na razini od 4,6 posto i u drugom tromjesečju tekuće godine. Naglašavaju da ustrajno visoka temeljna inflacija implicira da trenutačno domaće cijene utječu na inflaciju u BiH znatno jače od cijena roba na međunarodnom tržištu, piše Vecernji.ba.

Ne propustite