Propao sastanak, sutra oko 300 rudara stiže na proteste u Sarajevo

Vijesti
Propao sastanak, sutra oko 300 rudara stiže na proteste u Sarajevo

Predstavnici Sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine održali su sastanak sa predstavnicima Ministarstva energije, rudarstva i energetike FBiH, no prilikom susreta nisu usaglašena rješenja kojima bi se dogovorila isplata plata rudarima za januar i februar 2024. godine.

“Jako daleko smo mi od dogovora i ono što je sada sigurno je da će sutra u punom kapacitetu biti realizovana odluka našeg upravnog odbora o najavi i održavanju protesta pred Vladom Federacije BiH u Sarajevu”, naglasio je predstavnik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH, Sinan Husić,

Osim isplate plata za januar i februar, rudari imaju još jedan zahtjev.

“Na bazi elaborata o tehničko-ekonomskim pokazateljima kada je u pitanju Rudnik mrkog uglja u Zenici, utvrditi konačno odluku po pitanju statusa tog rudnika u narednom periodu. Spremni smo prihvatiti odluke o potpunoj reorganizaciji, ali i odluku o trajnom prekidu rudarskih radova u ovom rudniku. U takvoj situaciji treba zbrinjavanje radnika izvršiti po ugledu na prvu fazu reorganizacije Rudnika mrkog uglja Zenica u Zenici”, naveo je Husić.

U obraćanju javnosti nakon sastanka, resorni ministar Vedran Lakić podsjetio je na dogovor sa rudarima i Elektroprivredom iz septembra prošle godine.

“Preveliki broj zaposlenih nije optimalan za nivo proizvodnje. Tada je dogovoreno da se određeni dio zaposlenika zbrine, te da se poveća proizvodnja. Od tada, Elektroprivreda je više od 40 miliona KM potrošila i zbrinuto je 180 radnika, smanjen je broj usposlenih, ali je nivo proizvodnje ostao na otprilike 30 posto”, naveo je.

Ipak, dodao je da podržava i razumije sindikalnu borbu, te da je siguran da će doći do konačnog rješenja.

Slično je potvrdio i v.d. direktora Elektroprivrede, Sanel Buljubašić.

“Prvi problem koji smo detektovali je smanjena količina proizvodnje u rudnicima. Dali smo maksimum od sebe, do sada smo 75 miliona pozajmica dali ka rudnicima. Nazalost sada Elektroprivreda nije u mogućnosti da iznađe rješenje za ove dvije plaće”, rekao je.

Protesti rudara počinju u srijedu u 10:30, a Husić naglašava da bi trebalo stići oko 300 rudara. Ukoliko tokom sutrašnjeg dana ne dođe do rješenja, najavljuju se još masovniji protesti. Okupljanje učesnika počinje na platou Željezničke stanice će mirnom šetnjom krenuti ka zgradi zgradi Vlade FBiH.

Ne propustite