Suad Arnautović komentirao najavu mogućih izmjena Izbornog zakona Christiana Schmidta

Vijesti
Suad Arnautović komentirao najavu mogućih izmjena Izbornog zakona Christiana Schmidta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt bi, prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, mogao uskoro nametnuti promjene Izbornog zakona BiH, a sada je to komentarisao i Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije naše zemlje, piše Radiosarajevo.ba

Kako je istakao Arnautović, na svim promjenama Izbornog zakona se radilo zajednički, to jeste delegacija CIK-a i OHR-a.

"Mi smo aktivni učesnici priprema pojedinih rješenja već od 2021. godine. Podsjećam javnost da smo mi već dva puta išli s inicijativom prema PS BiH, u skladu s članom 2.9 Izbornog zakona, jer smo ovlašteni da podnosimo izvještaj o provedenim izborima i da pokrećemo inicijativu za izmjene Izbornog zakona.

Mi smo zakonom ovlašteni inicijatori promjena Izbornog zakona i mi smo uvidjeli određene manjkavosti u izbornom procesu i predložili smo tehničke izmjene. Nakon toga je došlo do određenih konsultacija i razgovora, pogotovo s Uredom visokog predstavnika, a posljednje konsultacije smo imali u januaru ove godine.

Naše odjeljenje za pravne poslove je aktivno surađivalo s pravnim odjelom OHR-a. Što smo imali reći, rekli smo, s tim da smo ih zamolili da to bude čim prije. Da li će to donijeti PS BiH ili visoki predstavnik, mi jednostavno moramo znati pravila.

Neovisno od toga, mi se spremamo za Lokalne izbore kao da se ništa neće desiti. Imamo ono što imamo, ali bi svakako voljeli da imamo određene inovacije. Ono što mi možemo uraditi, već smo krenuli - već pripremamo podzakonske akte u nacrtu, i objavit ćemo ih na dan raspisivanja Lokalnih izbora.

Sve što smo mogli da inoviramo, predložili smo podzakonskim aktima. Najveće inovacije se tiču izbornog procesa na sam dan izbora, ali ne bi želio o detaljima jer CIK to još nije usvojio", rekao je Arnautović.

(Radiosarajevo.ba)

Ne propustite