Zakon o vojnoj službi ultraortodoksnih jevreja podijelio Izrael, prijeti da obori vladu

Vijesti
Zakon o vojnoj službi ultraortodoksnih jevreja podijelio Izrael, prijeti da obori vladu

Predloženi zakon o proširenju obaveznog služenja vojnog roka da obuhvata i ultraortodoksne jevreje, koji su do sada bili izuzeti od regrutacije, izazvao je žestoku debatu u Izraelu, a premijer Benjamin Netanyahu je navodno upozorio da bi neuspjeh u usvajanju zakona mogao ugroziti stabilnost vlade.

Izrael ima obaveznu vojnu službu, ali je decenijama pravio izuzeće za ultraortodoksne Jevreje, takođe poznate kao Haredi, kojima je dozvoljeno da nastave redovno učenje Tore.

Britanski list Guardian navodi kako su zakonom predviđeni ultra-ortodoksni bataljoni u Izraelskoj vojsci, ali ne postavlja se godišnja kvota za upis Haredi pripadnika.

Zakon, o kojem će ministri raspravljati u utorak, izazvao je veliku debatu u Izraelu. Premijer je obavijestio ministre u svojoj Likud stranci da stoji čvrsto iza njega dok je Benny Gantz, politički rival Netanyahua, izjavio da je spreman da podnese ostavku iz vlade jedinstva ako zakon bude usvojen, nazivajući to političkim kompromisom, a ne rješenjem za regrutaciju za cijelo društvo.

“Narod to neće tolerisati, a moji saradnici i ja ne možemo biti dio ove vanredne vlade ako ovaj zakon prođe”, rekao je. “Donošenje takvog zakona značilo bi prelazak crvene linije u normalnim vremenima, a tokom rata to je kao da vijorite crnu zastavu. Nećemo moći gledati u oči borcima unutar naših granica i izvan njih i tražiti od njih da produže svoju službu.”

Ministar odbrane Yoav Gallant također je rekao da neće podržati zakon, izjavivši da “neće biti strana u bilo kojem prijedlogu s kojim se ne slože sve koalicione frakcije”.

Prijedlog je odbacila većina Haredi jevreja i njihovih vođa, koji kažu da “nijedan Haredi se neće prijaviti i nijedan Haredi neće rizikovati svoj život“, tvrdeći da je prijedlog diskriminatoran i podriva jedinstvo zajednice, podstičući “mržnju i otuđenje”.

Haredi populacija se povećala – na oko 12% od ukupno 9 miliona građana zemlje – desetine hiljada sada izbjegavaju vojsku i žive od državnih stipendija za vjerske studije. Čak 66.000 Haredi mladića odobreno je izuzeće od vojnog roka u prošloj godini što je broj bez presedana, navode podaci koje je objavila Direkcija za personal Izraelskih odbrambenih snaga.

U svojoj sedmičnoj propovijedi u subotu navečer, glavni izraelski sefardski rabin, Yitzhak Yosef, rekao je da će Haredi jevreji masovno napustiti Izrael ako se njihovo oslobađanje od obavezne službe ne obnovi.

“Ako nas natjerate da idemo u vojsku, svi ćemo se preseliti u inostranstvo”, rekao je. “Država postoji na proučavanju Tore, a bez Tore ne bi bilo uspjeha za vojsku.”

Ultraortodoksni Jevreji smatraju da je verska obaveza isključivo proučavanje jevrejskih tekstova i distanciranje od modernog društva. Nadalje, određene grupe unutar ultraortodoksne zajednice ne priznaju državu Izrael, tvrdeći da je uspostavljanje nacije uvjetovano dolaskom Mesije. Tokom protekle dvije decenije mali broj Haredi Jevreja dobrovoljno se prijavio da se pridruži vojsci, često protiv želja svojih roditelja, a u mnogim slučajevima porodice su ih se odrekle.

Ne propustite