Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO 'agresiji'

Region
Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO 'agresiji'

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kazao je kako NATO i njegove članice nisu imale osnovu utemeljenu u međunarodnom pravu za "agresiju na Jugoslaviju" prije 25 godina, ne krijući nezadovoljstvo zbog toga što u New Yorku nije održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardovanju Jugosalvije.

Dačić je to kazao sinoć u New Yorku nakon što nije postignuta saglasnost članica o održavanju sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. godišnjice zračnih napada NATO-a na nekadašnju SR Jugoslaviju koju je inicirala Rusija, a koja je uz Kinu i Alžir podržala održavanje sjednice.

Dačić je na konferenciji u New Yorku kazao kako je Srbija razočarana zbog toga što je danas spriječeno da se, kako je naveo, čuje istina o "NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine" u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Upotreba sile u međunarodnim odnosima je nelegalna i predstavlja kršenje temeljnih načela i pravila međunarodnog prava. To su i same članice NATO-a govorile, kvalificirajući tu akciju kao nelegalnu, ali legitimnu upotrebu sile u cilju zaustavljanja navodne humanitarne katastrofe", rekao je Dačić te dodao kako će NATO-ova agresija zauvijek ostati zločin koji se ne može zaboraviti.

Rusija je početkom marta predložila održavanje sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećenu 25. godišnjici NATO bombardovanja SR Jugoslavije, a Japan kao predsjedatelj Vijeća sigurnosti podržao tu inicijativu i zakazao sjednicu.

Odluka o bombardovanju Jugoslavije prije 25 godina donesena je kao presedan u historiji UN-a, bez odobrenja Vijeća sigurnosti, jer članice NATO-a, zbog veta koje su najavile Rusija i Kina, nisu uspjele dobiti saglasnosti tog vijeća.

U zračnim napadima NATO-a na nekadašnju SR Jugoslaviju, prema zvaničnim procjenama, poginulo oko 3500 vojnika, policajaca i civila, među njima 89 djece, ranjeno je oko 6000 osoba, dok se ekonomska šteta mjeri milijardama dolara.

"Niste obavili svoj prljavi posao komadanja ove države, jer je ovaj narod jači i jača je Srbija. Odupirat će se Srbija, ne možete nam ukinuti slobodu, nećemo je dati i nikada nećemo dobrovoljno priznati da nam uzmete Kosovo. Ko smo i šta smo bez Srbije? Niko i ništa", rekao je Vučić u Prokuplju na jugu Srbije, gdje je održana centralna komemorativna manifestacija u povodu 25. godišnjice NATO-ovog bombardovanja Srbije.

Zračni udari su trajali do 10. juna 1999. godine kada je u Kumanovu postignut sporazum koji je nalagao povlačenje vojnih i policijskih snaga s Kosova i uspostavljanje Privremene administrativne misije UN-a (UNMIK).

Ne propustite