Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Vijesti
Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Komesar za pravosuđe Evropske unije Didier Reynders ušao je u uži izbor za sljedećeg generalnog sekretara Vijeća Evrope, saopćio je Komitet ministara u utorak, prenosi Euractiv.

Institucija za ljudska prava sa sjedištem u Strasbourgu, koja uključuje i Sud za ljudska prava, objavila je da je Didier Reynders među tri najveća kandidata za taj posao.

Reydners se takmiči sa Švajcarcem Alainom Bersetom i Estoncem Indrekom Saarom.

Berset je dva puta bio predsjednik Konfederacije 2018. i 2023. godine i bio je na čelu Federalnog odjela za unutarnje poslove u Švicarskoj, gdje se dotakao pitanja zdravlja, rodne ravnopravnosti, politike djece i mladih, antidiskriminacije i antirasizma.

Saar je bio ministar kulture Estonije (2015–2019), član estonskog parlamenta u četiri mandata (2019–2023) pod socijalističkim zastavom i član delegacije zemlje u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Završno glasanje Parlamentarne skupštine, koje okuplja predstavnike svih 46 zemalja članica, zakazano je za jun.

Evropski komesar za pravosuđe, belgijski liberalni političar, već je pokušao da osigura čelnu poziciju 2019. godine kada je bio zamjenik belgijskog premijera i ministar zadužen za vanjske poslove i odbranu. Izgubio je od Hrvatice Marije Pejčinović Burić.

(FENA)

Ne propustite