Faye novi predsjednik Senegala

Svijet
Faye novi predsjednik Senegala

Malo poznati senegalski 44-godišnji opozicioni lider Bassirou Diomaye Faye imenovan je za sljedećeg predsjednika zemlje, manje od dvije sedmice nakon što je pušten iz zatvora kako bi se kandidirao na izborima.

Iako zvanični rezultati nedjeljnog glasanja još nisu bili dostupni, bivši premijer, koji je bio drugi favorit, a kojeg je podržao sadašnji predsjednik Macky Sall, priznao je poraz na osnovu preliminarnih rezultata. Sall je nakon toga uputio čestitke, a također je imenovao Fayea kao pobjednika.

Fayeova pobjeda odražava frustraciju među mladima zbog visoke nezaposlenosti i zabrinutosti za upravljanje u zapadnoafričkoj naciji. U svom prvom govoru održanom kao novoizabrani predsjednik kasno u ponedjeljak, bivši porezni inspektor obećao je novo poglavlje nakon mjeseci nasilja i mnogih političkih hapšenja koja su dovela do izbora.

- Obećavam da ću vladati ponizno i transparentno, i boriti se protiv korupcije na svim nivoima. Obećavam da ću se u potpunosti posvetiti obnovi naših institucija - rekao je on, ponovivši obećanja data tokom svoje kampanje.

Faye, koga je podržao popularni opozicioni lider Ousmane Sonko, obećao je da će poboljšati kontrolu Senegala nad svojim prirodnim resursima promoviranjem nacionalnih kompanija kako bi spriječio da zemlja padne u ono što je njegova kampanja nazvala "ekonomsko porobljavanje". Kandidirao se umjesto svog bliskog saveznika Sonka, kojem je zbog ranije presude zabranjeno da se kandiduje.

Sonko je također pušten 14. marta nakon mjeseci provedenih u zatvoru uz slavlje u glavnom gradu, nakon što je predsjednik najavio političku amnestiju.

Odlazeći predsjednik Sall, koji je pokrenuo nasilne proteste ranije ove godine kada je bezuspješno pokušao odgoditi izbore za kraj godine, opisao je ishod glasanja kao pobjedu Senegala. Njegov bivši premijer i gubitnik u utrci, Amadou Ba, poželio je Fayeu uspjeh u izjavi koju je podijelio njegov tim za kampanju.

( FENA)

Ne propustite