Blinken upozorio izraelskog ministra: SAD je protiv ofanzive na Rafah

Svijet
Blinken upozorio izraelskog ministra: SAD je protiv ofanzive na Rafah

Šef američke diplomatije Antony Blinken rekao je jučer na sastanku s izraelskim ministrom odbrane da se Sjedinjene Države protive ofanzivi na Rafah.

Blinken je naglasio da "ima drugih rješenja osim kopnene invazije velikih razmjera, a koja će bolje osigurati sigurnost Izraela i zaštititi palestinske civile", saopćio je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.

Susret Blinkena i izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta održan je jučer u Washingtonu, istog dana kad je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao posjetu izraelskog izaslanstva na visokoj razini SAD-u. To je bila reakcija na suzdržanost SAD-a na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi.

"Siguran sam da ćemo pronaći druge načine da izrazimo svoju zabrinutost zbog ofanzive koja bi predstavljala ogromne rizike za civile", rekao je jučer glasnogovornik State Departmenta.

Prema njegovim riječima, izraelska vlada nije predstavila koherentan plan za evakuaciju 1.4 miliona ljudi u Rafahu. Većina ih je ondje potražila utočište nakon što su pobjegli od bombardiranja u sjevernoj Gazi.

I njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, u još jednom posjetu Bliskom istoku, ponovila je poziv Izraelu da odustane od ofanzive.

"Ne smije biti ofanzive velikih razmjera na Rafah", rekla je Baerbock jučer u Kairu nakon sastanka s egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem.

Hamas je saopćio u noći s ponedjeljka na utorak da "Netanyahu i njegova ekstremistička vlada snose potpunu odgovornost za neuspjeh u pregovaračkim naporima".

Hamas "stvarnu razmjenu zarobljenika", odnosno oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamjenu za izraelske taoce u Gazi.

Ne propustite