ZASLADITE POSLIJE IFTARA: Sutlija po turskom receptu - neodoljiv miris i okus uz jedan dodatak
U toku je ramazan, a sutlija je turski specijalitet s rižom.
Posebno je ukusna ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili pistacije.
Sutliju možete servirati s cimetom, koji daje poseban šmek ovoj neodoljivoj poslastici.
U nastavku donosimo recept za šest osoba.
Sastojci
- 500 ml hladne vode
- 150 g riže okruglog zrna
- litar mlijeka
- jedan puding od vanilije
- 120 g šećera
- jedna kašičica vanilije u prahu
- malo naribane korice od limuna
Priprema
U šerpi prokuhajte hladnu vodu i rižu, koja se prethodno ne ispira jer bi se tako skinuo škrob koji je potreban da bi sutlija kasnije bila kremasta.
Zatim smanjite vatru, stavite poklopac i kuhajte rižu na blagoj vatri 10-15 minuta dok voda ne ispari. Na svakih pet minuta podignite poklopac i promiješajte, kako voda ne bi iskipila.
Nakon 15 minuta, riži dodajte 800 ml mlijeka, ponovo prokuhajte pa smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta bez poklopca.
Preostalih 200 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, pudingom, koricom od limuna i vanilijom.
Smjesu od mlijeka i pudinga dodajte kad riža nabubri i nastavitemiješati i kuhati dok se ne stvori kremasta konzistencija.
Dok je još vrela, sutliju sipajte u zdjelice, malo ostavite na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider da se potpuno ohladi.
Servirati je možete sa cimetom, sjeckanim pistacijama, bademima ili orasima.