ZASLADITE POSLIJE IFTARA: Sutlija po turskom receptu - neodoljiv miris i okus uz jedan dodatak

Ramazan
ZASLADITE POSLIJE IFTARA: Sutlija po turskom receptu - neodoljiv miris i okus uz jedan dodatak

U toku je ramazan, a sutlija je turski specijalitet s rižom.

Posebno je ukusna ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili pistacije.

Sutliju možete servirati s cimetom, koji daje poseban šmek ovoj neodoljivoj poslastici.

U nastavku donosimo recept za šest osoba.

Sastojci

  • 500 ml hladne vode
  • 150 g riže okruglog zrna
  • litar mlijeka
  • jedan puding od vanilije
  • 120 g šećera
  • jedna kašičica vanilije u prahu
  • malo naribane korice od limuna

Priprema

U šerpi prokuhajte hladnu vodu i rižu, koja se prethodno ne ispira jer bi se tako skinuo škrob koji je potreban da bi sutlija kasnije bila kremasta.

Zatim smanjite vatru, stavite poklopac i kuhajte rižu na blagoj vatri 10-15 minuta dok voda ne ispari. Na svakih pet minuta podignite poklopac i promiješajte, kako voda ne bi iskipila.

Nakon 15 minuta, riži dodajte 800 ml mlijeka, ponovo prokuhajte pa smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta bez poklopca.

Preostalih 200 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, pudingom, koricom od limuna i vanilijom.

Smjesu od mlijeka i pudinga dodajte kad riža nabubri i nastavitemiješati i kuhati dok se ne stvori kremasta konzistencija.

Dok je još vrela, sutliju sipajte u zdjelice, malo ostavite na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider da se potpuno ohladi.

Servirati je možete sa cimetom, sjeckanim pistacijama, bademima ili orasima.

Ne propustite