PRIPREMITE SE NA TOPLOTNI ŠOK: Temperaturna razlika od gotovo 25 stepeni

Aktuelno
PRIPREMITE SE NA TOPLOTNI ŠOK: Temperaturna razlika od gotovo 25 stepeni

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, čak polovina svjetske populacije pati od tegoba uzrokovanih vremenskim uslovima. Nakon prolaznog zahalađena i snijega, meteorolozi u nedjelju najavljuju novu promjenu, vrtoglavi skok temperature.

Nakon prolaznog zahlađenja koje je u našoj zemlji uzrokovalo i snijeg – danas sunčano i dnevna temperatura koja je u pojedinim gradovima u BiH dosegla 16 stepeni.

Kod ovakvih naglih promjena vremena hitnoj službi se javljaju pacijenti s hroničnim oboljenjima, srčani bolesnici, osobe s visokim pritiskom. U posljednja 24 sata, hitnoj službi u Sarajevu, javilo se oko 500 pacijenata.

“Tako da dolazi ustvari do stezanja tih krvnih sudova i rasta krvnog pritiska u toku dana kada otopli. Krvni sudovi se opuste i dolazi do naglog pada krvnog pritiska i upravo je to najveći problem tih kolapsa, posbeno na javnim mjestima kada dolazi do velikih oscilacija temperatura. Kao što su pojedine osobe fizički osjetljive na promjene vremena tako imamo osobe koje su malo više psihički osjetljive, zato što različita lučenja hormona u našem organizmu drugačije utiče na samo naše psihološko ponašanje. Većinom su to epizode malo većeg spavanja, uznemirenosti ilii nekih depresivnih epizoda tokom kojih se ljudi malo teže navikavaju na ove promjene”, pojašnjava doktorica Nejra Jonuz-Gušić.

Posljedice osjećaju gotovo svi. Većina građana se žali na umor, glavobolju i dekoncentraciju.

Tokom nedjelje očekuju nas temperature zraka koje dosežu čak 29 stepeni.

“Idući vikend donosi dijametralno suprotnu sliku i to naročito nedjelja koja će se isticati sa temperaturnim razlikama od gotovo 25 stepeni u odnosu na prošlu. Sve je to u sklopu izraženije južnog visinskog strujanja, odnosno južnih vjetrova koji će puhati nad područjem BiH , donoseći osjetno toliji zrak”, kaže meteorolog Nedim Sladić.

Vrijeme se ne može mijenjati, ali se mi moramo vremenu prilagođavati. Iako se ne može pripremiti na ove vremenske uvjete, stručnjaci imaju preporuke, dovoljno sna, aktivnosti i vitamina kako bi ojačali organizam i imunitet.

Ne propustite