Ministrica iz Crne Gore o EU putu: Ovo je bio naš najveći zadatak

Vijesti
Ministrica iz Crne Gore o EU putu: Ovo je bio naš najveći zadatak

U kojoj mjeri evropskom putu Bosne i Hercegovine mogu pomoći iskustva komšija? Istina, ni oni se ne mogu pohvaliti strahovitom brzinom kojom se približavaju Evropskoj uniji, ali neka pitanja koja očekuju Bosnu i Hercegovinu oni su već zatvorili. Često se u tom kontekstu hvali Crna Gora, kao najsvjetliji primjer. Iz Podgorice je za N1 govorila Maida Gorčević, ministarka evropskih poslova Crne Gore.

“Crna Gora jeste “front runner” u ovom procesu iako broji već punih 12 godina kako je u pregovorima. Otvorili smo sva pregovaračka poglavlja i zatvorili tri, ali tu ne stajemo. Nas posebno motiviše trenutno politički momenat i jedan prozor mogućnosti”, ističe Gorčević za N1.

Kaže da je dosta toga zavisilo i od njih samih.

“Dosta toga je zavisilo od nas samih. Sve reforme koje su potrebne i koje Brisel želi da vidi, prvo se rješavaju unutar kuće. Moram priznati da smo bili malo lijeni prethodnih godinu dana. Sada radimo ubrzano, imamo novi momenat, novu vladu i novu energiju”.

“Želim da čestitam BiH na otvaranju pregovora za članstvo, to je velika stvar za cijeli region. Zaista vidimo cijeli region kao članice EU. Posebno raduje da svaka država ima svoje pregovore i izazove za sebe i može da radi na njima”, kaže Gorčević.

Gorčević je pojasnila koji je najteži zadatak bio za Crnu Goru.

“Najteži zadatak nama jeste vladavina prava. Najteži zadatak u prvih 100 dana imenovanja nove vlade podrazumijevao je određena imenovanja u pravosuđu i to smo trebali 2/3 glasova u Parlamentu. Sigurna sam da će postojati i drugih izazova, ali ćemo ih rješavati jedno po jedno. Mislim da je vladavina prava nešto što je izazov za sve države. To su neke stvari koje se ne mogu rješavati preko noći”.

Ne propustite