DOKTOR DEJAN ČUBRILO: Ovo voće najbolje čisti crijeva

Porodica i zdravlje
DOKTOR DEJAN ČUBRILO: Ovo voće najbolje čisti crijeva

Danas ćete često čuti da neko kaže "ja sa na detoksu". Da li je to moda ili pak potreba, o tome je detaljnije govorio doktor Dejan Čubrilo specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Kako kaže, za njega je detoksikacija moda.

- Detoksikacija danas jeste moda. Ja sam protiv te mode u smislu "Na detoksu sam tri dana" ili "Na postu sam tri dana". Protiv toga sam "ja sam uzimao 10 dana taj i taj sok". Detoks mora biti sistem. Kada smo se intosicirali, to znači da smo poremetili ravnotežu, a kako se ona remeti to je jako bitna stvar - rekao je on u emisiji "RTS Ordinacija".

Otkrio je šta za njega znači uspešna detoksikacija, koja se inače smatra prirodnim procesom neutralizacije i eliminisanja otrova iz ljudskog tijela.

- Uspešna detoksikacija znači da crijeva podignemo iz minus faze da počnu da rade. To znači barem jedna stolica dnevno, ali samo stolica mjera. Metabolizam je ona fabrika gdje se vama od onoga što stigne u tijelo napravi energija - to je brz metabolizam, a ne onaj kada stalno letite u wc. Ako imate više stolica dnevno to nije brz metabolizam nego je znak da vaše tijelo ne vari hranu kako treba. Jedna urma, ne pet, jedna urma, jedna smokva - to je bukvalno buldožer i bager koji čisti crijeva. Potopite urmu ili smokvu u vodu i pojedite je i pojedite to pred spavanje. Jedna smokva sat vremena pred spavanje tako će vas smiriti, a onda će vam očistiti crijeva i žuč i dobićete energiju gdje će se vaše ćelije nahraniti - ispričao je doktor.

Ne propustite