Ovo su diplome s kojima se najviše zarađuje: DVA SMJERA TREBA IZBJEĆI

Zanimljivosti
Ovo su diplome s kojima se najviše zarađuje: DVA SMJERA TREBA IZBJEĆI

U nedavnoj studiji koju je provela New York Federal Reserve inžinjerske diplome zauzele su ukupno devet od 16 mjesta najboljih fakultetskih smjerova po pitanju zarade.

Studenti koji završe kompjutersko inžinjerstvo na vrhu su ljestvice. Oni uspiju dobiti najviše plaće, a prosječna godišnja plaća iznosi 73.275 eura. Nakon njih slijede smjerovi hemijsko inženjerstvo i kompjuterska nauka. Oni koji završe te fakultete u SAD-u godišnje zarade oko 68.695 eura.

Očekuje se da će se takav trend nastaviti i dalje. Previđa se da će poslovi u STEM području (nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika) po pitanju plaća rasti dvostruko brže od poslova nevezanih uz STEM područja do 2031. godine.

Tehničko znanje, matematičke vještine i sposobnosti rješavanja problema potrebni u inžinjerstvu jednako tako vrijedni su u brojnim industrijama. Zbog toga su u ovoj profesiji u prosjeku više plaće u usporedbi s drugim zanimanjima. Inžinjeri također najviše profitiraju na stečenim godinama iskustva, tačnije za njih su više plaćeni. Prema podacima prikupljenim u istraživanju, inžinjeri u dobi od 35 do 45 godinu u prosjeku zarađuju godišnje šesterocifrene iznose.

Podaci za ovu studiju sastavljeni su iz podataka popisa stanovništva u SAD-u iz 2022. (to su najnovijih dostupni podaci).

Nasuprot odlično plaćenim inžinjerima, najslabije plaćeni smjerovi uglavnom su oni iz umjetnosti ili obrazovanja. Oni koji završe rani i predškolski odgoj u SAD-u imaju najnižu plaću na sredini karijere, svega 7332 eura više nego na početku karijere, piše Vecernji.ba.

Ne propustite