U SUSRET LJETU: Ovaj dio tijela je važno namazati kremom za sunčanje, a mnogi ga preskaču

Porodica i zdravlje
U SUSRET LJETU: Ovaj dio tijela je važno namazati kremom za sunčanje, a mnogi ga preskaču

Svi znamo da je nošenje kreme za sunčanje ključno za zaštitu naše kože od štetnih UV zraka, ali jeste li znali da i naše usne trebaju zaštitu? Mnogi ljudi ne poznaju važnost nanošenja kreme za sunčanje na usnama, ali zanemarivanje ovog područja može imati ozbiljne posljedice.

Usne su posebno osjetljive na oštećenja od sunca jer nemaju zaštitni sloj melanina koji ima naša koža. To ih čini osjetljivijima na opekline od sunca, suhoću, pa čak i rak kože. Ne samo da izlaganje suncu može dovesti do raka, već može uzrokovati i prerano starenje.

Nježna koža na usnama sklona je finim linijama, borama i promjenama boje, što sve može biti pogoršano oštećenjem od sunca. Zbog toga je ključno koristiti balzam za usne ili ruž za usne sa zaštitnim faktorom.

Kada tražite proizvod za usne sa zaštitnim faktorom, svakako odaberite onaj sa zaštitom širokog spektra, što znači da štiti i od UVA i od UVB zraka.

Preporučuje se balzam za usne s najmanje SPF 15, ali veća zaštita je još bolja. Osim toga, ponovno nanošenje svaka dva sata ili nakon jela i pića ključno je za kontinuiranu zaštitu.

Ali, nemojte samo ograničiti zaštitu od sunca na usne – važno je nanijeti kremu za sunčanje i na lice, vrat i druga izložena područja. Preporučuje se korištenje vodootporne kreme za sunčanje s najmanje SPF 30 i ponovno nanošenje svaka dva sata ili nakon plivanja ili znojenja.

Osim svoje sposobnosti zaštite od sunca, većina SPF proizvoda za usne sadrži humektanse koji hidratiziraju usne, poput hijaluronske kiseline, ceramida, glicerina ili omekšivača kao što su kokosovo ulje, shea maslac i petrolatum za učinak omekšavanja, javlja Vecernji.hr.

Ne propustite