Ove namirnice koje svakodnevno konzumiramo su PREPUNE soli: To može biti veoma opasno

Porodica i zdravlje
Ove namirnice koje svakodnevno konzumiramo su PREPUNE soli: To može biti veoma opasno

So koju svakodnevno koristimo začinjavajući svoje obroke možda nije toliko štetna kao ona koja se krije u mnogim namirnicama koje konzumiramo svakodnevno.

Nutricionisti upozoravaju da skrivena so u procesuiranim namirnicama može biti "tihi ubica" jer dugoročno može uzrokovati povećanje krvnog pritiska te povećati rizik od moždanog ili srčanog udara.

"Dobili smo upozorenje prije 10-15 godina da trebamo smanjiti unos soli, ali nažalost, taj trend se ponovno pojavljuje", kaže nutricionistica Sonia Pombo. "U Ujedinjenom Kraljevstvu odrasli prosječno konzumiraju oko 8,4 grama soli dnevno, što je oko 40 posto više od preporučene maksimalne granice od šest grama".

Na primjer, popularni "digestivni" keksi, koji se često reklamiraju kao zdravija alternativa, mogu sadržavati značajnu količinu soli. Samo dva takva keksa mogu imati istu količinu soli kao i porcija čipsa od 30 grama. Osim toga, sir je još jedan proizvod koji može sadržavati više soli nego što se misli. Čak 50 grama sira može sadržavati više soli od dvije vrećice čipsa.

I pahuljice za doručak, koje se često percipiraju kao zdrav izbor, mogu biti izvor prekomjerne soli. Slatke pahuljice za doručak mogu sadržavati više soli od vrećice čipsa.

Hljeb, svakodnevni sastojak naših obroka, također može sadržavati značajnu količinu soli, posebno onaj iz supermarketa koji je namijenjen dužem skladištenju.

Veganski burgeri, sve popularniji izbor za one koji žele smanjiti unos mesa, također mogu sadržavati velike količine soli, slične onima u dvije vrećice čipsa.

Konačno, preljevi i umaci za salate, koji često dolaze kao dodatak jelima, mogu biti bogati soli. Na primjer, dvije porcije kečapa mogu sadržavati skoro istu količinu soli kao vrećica čipsa, javlja Klik

Ne propustite