ŠTA SPREMITI ZA IFTAR: Ovo jelo će se svidjeti svima, a njegova priprema je brza

Ramazan
ŠTA SPREMITI ZA IFTAR: Ovo jelo će se svidjeti svima, a njegova priprema je brza

Neovisno o tome hoćete li iftariti sami ili ste odlučili okupiti svoje bližnje, s jelom koje vam danas predlažemo nećete pogriješiti. 

Bližimo se kraju druge sedmice mjeseca ramazana, najdražeg gosta muslimana i muslimanki. Pred nama je 12. ovogodišnji iftar, koji u Sarajevu otkucava u 18.06 sati.

Inače, riječ iftar potiče iz arapskog jezika i znači "prekinuti", što simbolizira prekid dnevnog posta. Iako običaji koji se vežu uz iftar, poput onog čime se postači mrse ili šta izaberu za taj obrok, ovise od kulture i predjela svijeta u kojem postači žive, jasno je da iftar u čitavom svijetu predstavlja mnogo više od samog obroka. To je događaj koji i u našem društvu okuplja porodicu, familiju, prijatelje, komšije i poznanike.

Neovisno o tome hoćete li iftariti sami ili ste odlučili okupiti svoje bližnje, jelo koje vam danas predlažemo odličan je izbor za iftar jer vam njegova priprema neće oduzeti mnogo vremena. Ako ste ovih dana ipak više raspoloženi za odmor od kuhinje i restoransku atmosferu, izdvajamo za to idealno mjesto.

PILETINA SA SUSAMOM


Iako su sjemenke susama izuzetno male, imaju veliku hranjivu vrijednost. On jako zdrav, a njegovom konzumacijom štitite i jačate organizam te ga obogaćujete važnim hranjivim tvarima. Zbog toga je naša preporuka za današnji iftar pileći file upravo sa susamom.

Pripremite hrskavu pohovanu piletinu sa susamom i budite pohvaljeni od strane ukućana. Prilog uz ovo meso birate sami, a mi naš prijedlog je naveden na kraju recepta.

Sastojci za piletinu sa susamom:

500 g pilećeg filea
jedan limun
dva jajeta
brašno
50 g prezle
50 g susama
so, brašno, vegeta, ulje
Priprema:

Piletinu izrezati na trakice i složiti u zdjelu. Iscijediti jedan limun i dodati 2-3 kašike vegete i ulja. Sve izmiješati i staviti u frižider da odstoji cca jedan sat. Piletinu staviti u brašno, zatim u jaje, a onda u prezlu pomiješanu sa susamom (omjer je 2:1). Pržiti na laganoj vatri da susam ne zagori.

Naš prilog uz ovaj recept je riža. Prijatno!


 

Ne propustite