VAŽNOST DOVE U RAMAZANU: Ove je poslanik Muhammed a.s. najviše učio

Ramazan
VAŽNOST DOVE U RAMAZANU: Ove je poslanik Muhammed a.s. najviše učio

Iz tekstova Kur'ana plemenitog i hadisa časnog, kao i iz cjelokupne tradicije islama, vidljivo je da je mjesec ramazan posebno vrijedno i blagoslovljeno vrijeme.

Unjemu su sva naša dobra djela još vrednija, i ona nas mogu uzdići na najviše stepene ljudske dobrote i plemenitosti.

O nedostižnoj vrijednosti ramazani-šerifa najveći je svjedok Lejletul-kadr, noć koja se u njemu nalazi. O noći El-Kadr je objavljen slijedeći ajet: „Lejletul-kadr je bolja od hiljadu mjeseci.“ U ovoj noći i ovom mjesecu je započela objava Kur’ani-kerima, posljednje Allahove, dž.š., Objave upućene ljudskom rodu:

„U mjesecu ramazanu je počelo objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra i zla…“ Drugo, najvažnije obilježje šehri-ramazana jeste propis posta, koji se u njemu neizostavno obavlja. Post je temeljna vjerska dužnost i jedan je od islamskih šartova. U nastavku istog ajeta Allah, dž.š., zapovijeda: „Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede; a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti.“ (El-Bekare, 185.)

Neposredno poslije ajeta o propisu posta i mjesecu ramazanu u kojem je započela objava Kur’ani-kerima, Mudri Stvoritelj ljudima upućuje Svoje blage riječi o vrijednosti dove: „A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu i odazivam se molbi molitelja kada Me zamoli. Zato, neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu.“ (El-Bekare, 185.)

Ovaj blagoslovljeni Kur’anski poziv ukazuje na neizmjernu mogućnost dove koja ljude približava Milostivom Gospodaru svjetova. Tako će njihova dova biti najsigurniji most između njihovih stalnih potreba i Njegovih najljepših i neiscrpnih odgovora. Ovdje se, iz pomenutog slijeda kur’anskog teksta, može razaznavati posebna privilegija dove smjernog i strpljivog postača koji se danonoćno, u blagoslovljenom mjesecu ramazanu, s najvećim užitkom i nadom obraća Allahu Uzvišenom. Stoga ćemo podsjetiti da je Muhammed, a.s., na najljepši način povezao ramazanski post i dovu u sljedećem hadisu:“ Dova čovjeka koji posti, učinjena pri njegovu iftaru, ne odbija se.“

Naš poslanik Muhammed, a.s., posvjedočio je najveću istrajnost u svom obraćanju Allahu, dž.š. Stalna zahvala i skrušena dova koju je danonoćno Allahu Uzvišenom upućivao, bili su najizrazitiji znaci iskrene i duboke vjere Poslanika islama, a.s. Snažno je želio da ovu svoju vrlinu prenese i na svoje voljene sljedbenike, te nam je ove svoje riječi o dovi oporučio: „Nemojte posustati u upućivanju dove jer niko uz dovu neće nastradati!“

Ne propustite