HDZ i Plenković na stubu srama zbog lajkova botova iz Vijetnama

Region
HDZ i Plenković na stubu srama zbog lajkova botova iz Vijetnama

Nakon najava predsjednika Milanovića da će se kandidovati na mjestu premijera RH, hrvatsku političku scenu trese novi skandal.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) se na svom Facebook profilu pohvalila stranačkim skupom na kojem je, kako tvrde, došlo oko 1800 ljudi.

No, mnogima je zapalo za oko da većina osoba koja je "lajkala" tu objavu na društvenoj mreži ima vijetnamsko ime i prezime. Primjera radi, Lê Yến My, Hồ Lan Phuong Vân i Phi Tai Trinh neki su od profila koji su reagovali na pomenutu HDZ-ovu objavu.

Jutarnji list razgovarao je sa stručnjacima za digitalno oglašavanje da objasne je li HDZ-ov skup uistinu toliko popularan među Vijetnamcima ili se radi o umjetno prikupljenim reakcijama na Facebooku.


"Vjerovatno se neko u HDZ-u malo zaigrao. Neko nestručan je uzeo stvari u svoje ruke i otišao kupiti lajkove, vjerovatno na darkwebu. Dakle, na darkwebu postoje stranice koje nude usluge kupovine botova i kupac može izabrati koliko čega želi i na kojoj društvenoj mreži. U prosjeku oko 1000 lajkova košta otprilike 50 dolara. To je jeftinije od oglašavanja. Mislim da je HDZ ovim potezom učinio veliku grešku jer ako se lajk ne pretoči u glas na izborima onda on ne znači ništa. Bilo bi bolje da su nekoj osobi platili 50 do 100 eura da im lajka objave po „stranačkoj dužnosti”, objašnjava domaći stručnjak za politički marketing, koji kaže i da ovakve prakse plivaju u “mutnim vodama”, ali nisu ilegalne jer zasad ne postoji zakon kojim bi se kažnjavale.

Stručnjak za digitalni marketing Marin Zlatarić kaže nam da se najčešće kupuju profili iz Bangladeša i Indije, a HDZ se sad možda odlučio za one iz Vijetnama jer su još jeftiniji.

"To je vjerovatno najjeftinija opcija. 0,001 dolara ih plaćaju po lajku”, kaže Zlatarić.

Za kupovinu „lajka” nije potrebno ni otići na darkweb; do mnogih servisa za kupovinu Facebook „lajkova” je moguće doći jednostavnim korištenjem tražilica. Lajkovi se najčešće kupuju u paketu, a cijena ovisi o količini željenih reakcija, geografskom području, o tome koliko profil izgleda „prirodno”, je li riječ o automatiziranim botovima ili o stvarnoj osobi koja ručno reaguje na objave.

Na HDZ-ovo korištenje botova na društvenim mrežama dosad je već u nekoliko navrata upozorio i Gong, nevladino udruženje za praćenje izbora, dokazavši kako se ispod objava na Facebook stranicama vladajuće stranke masovno koriste lažni profili s ukradenim profilnim fotografijama.

(Vijesti.ba)

Ne propustite