Sedam europskih zemalja pred ključni samit: Dali smo obećanje BiH da je njena budućnost u EU

Aktuelno
Sedam europskih zemalja pred ključni samit: Dali smo obećanje BiH da je njena budućnost u EU

Sedam europskih zemalja pozvalo je svoje kolege iz ostalih zemalja članica da otvore pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom na ovosedmičnom samitu Europskog vijeća, koji se održava 21. i 22. marta, prenosi Politico.

Prijatelji Zapadnog Balkana, grupa zemalja koja uključuje Austriju, Hrvatsku, Češku, Grčku, Italiju, Slovačku i Sloveniju žele “iskoristiti zamah i trenutnu priliku”, napisali su u pismu u koje je imala uvid dopisnica Barbara Moens.

Ministri europskih i vanjskih poslovaovih sedam zemalja tvrde da će poduzimanje ovog koraka “učvrstiti Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU i dovesti je korak bliže EU. Neuspjeh u tome oslabio bi ulogu EU na Zapadnom Balkanu i poslao negativnu poruku cijeloj regiji, kojoj smo prije više od 20 godina dali obećanje da je njena budućnost unutar EU”.

Europska komisija je prošle sedmice preporučila poduzimanje sljedećeg koraka na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU, ali nisu sve zemlje EU uvjerene da je zemlja uradila domaću zadaću.

“Ključno je iskoristiti trenutni zamah i odlučiti otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom na Europskom vijeću kasnije ove sedmice”, rekla je austrijska ministrica za EU Karoline Edtstadler za Playbook. “Narod u Bosni i Hercegovini zaslužuje sljedeći korak! EU mora održati svoja obećanja!”

Ne propustite