Schmidt: Nećemo prihvatiti uklanjanje stranih sudija

Bosna i Hercegovina
Schmidt: Nećemo prihvatiti uklanjanje stranih sudija

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt reagovao je na pitanje Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji predviđa uklanjanje stranih sudija te etničko i entitetsko odlučivanje o kojem je danas govoreno u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Schmidt je podsjetio članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije.

"Schmidt podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije. Visoki predstavnik, kao čuvar Dejtonskog sporazuma, ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu", stoji u saopćenju OHR-a.

Schmidt naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard.

"Schmidt naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće sa evropskog puta", zaključuje se.

(Vijesti.ba)

Ne propustite