Ovo su uhapšeni zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma

Bosna i Hercegovina
Ovo su uhapšeni zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma

Policijski službenici SIPA-e danas su u operativnoj akciji "Index" realizovali pretrese poslovnih, stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija i slobode lišili šest osoba.

Kako se navodi u saopćenju SIPA-e, osobe lišene slobode su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U pretresima koji su realizovani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, 24.000 Eura i 20.000 konvertibilnih maraka, računari i drugi predmeti koji mogu postupiti kao dokaz u krivičnom postupku.

"Kao što smo ranije istakli ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini", saopćila je SIPA.

Među uhapšenim je, prenosi Istraga.ba, Damir Žuga, zastupnik NIP-a u Skupštini BPK. On je, prema informacijama Istrage, dao dozvolu za rad Internacionalnom univerzitetu u Goraždu koji je izdavao lažne diplome. Žuga je dio međunarodne kriminalne grupe sa italijanskim mafijašem Salvatore Messinom na čelu.

Uhapšen je, piše Istraga, Hajriz Bećirović, bivši SDA-ov ministar za boračka pitanja. On je bio rektor Internacionalnog univerziteta Goražde koji je sarađivao sa italijanskom mafijom prilikom prodaje diploma.

U Zenici je uhapšena Kaja Imširović, biznismenka koja je, prilikom prodaje diploma, posredovala između Internacionalnog univerziteta Goražde i italijanskog mafijaša Salvatora Messine.

Kako piše Istraga, uhapšena je i Edina Brutus, osnivač Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Ona je, navodi Istraga, osumnjičena da je u saradnji sa italijanskom mafijom izdavala lažne diplome i prala novac. Istražitelji sumnjaju da je ova grupa sa Salvatorem Messinom sa Sicilije preko diploma iz BiH oprala preko 300 miliona eura.

(Vijesti.ba)

Ne propustite