Muftija mostarski Salem-ef. Dedović: Zašto nam je ramazan važan?

Ramazan
Muftija mostarski Salem-ef. Dedović: Zašto nam je ramazan važan?

Muftija Dedović ističe da je ramazan jedinstvena prilika za sopstveno preispitivanje čitavog bića.

Kazao je i da je ramazan blagoslovljeno vrijeme, te da su u blagoslovljenom vremenu blagoslovljene i sve prilike koje nam se ukažu.

- U ovoj svekolikoj brzini ritma današnjice, gdje čovjek nema vremena da zastane ni za trenutak, u kojem je sve isprogramirano, osjećamo svi koliko nam fali vremena u jednome danu. Ramazan nam dođe kao razgala i jedinstvena prilika da usporimo i progledamo duhovnim vidom, srcem gledamo, dušom osjećamo i spoznamo šta je bit - poručio je muftija Dedović.

Između ostalog, muftija Dedović je istakao i kako "ramazan traži nas žive, sa potpunim prisustvom, i racionalno i emocionalno".

Pojašnjava da ovom mjesecu treba biti cilj da otklonimo tehnologiju od sebe i da se s ljudima srećemo neposredno, licem u lice, da se trebamo usmjeriti u pravcu pravilnog korištenja vremena, povezivanja i zbližavanja drugih ljudi, a što nam svakako nedostaje.

- Strpljenje i zahvalnost su dvije ključne vrline u našim životima – da čovjek bude sabran, pribran, strpljiv, izdržljiv i da to prati zahvalnost dragom Allahu, Tvorcu, Stvoritelju. Kada bismo ove dvije vrline imali više prisutne u životima ljudi, naši životi bi bili puno oplemenjeniji. Smatram da ove vrijednosti i vrline učimo u ramazanskoj školi - rekao je muftija mostarski.

Zaključio je da se u ramazanu pred nama otvaraju novi horizonti nade i optimizma, uprkos svim poteškoćama, što se zaista i osjeti u životima ljudi.

- Želio bih da osjetimo dar i ljepotu ramazana koji nam dolazi i da ga budemo svjesni. Želim da ovaj mubarek mjesec ramazan idemo putem našeg povezivanja i zbližavanja, a nikako putem razjedinjavanja. Naš narod treba da ide putem koji povezuje zajednicu vjernika, jer ramazan nas motivira upravo u tom pravcu - poručio je naposljetku muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

(Amina Ibrahimspahić Jusić/Preporod.info)

Ne propustite