Politico: Lideri EU planiraju pozvati na “trenutnu humanitarnu pauzu ..."

Aktuelno
Politico: Lideri EU planiraju pozvati na “trenutnu humanitarnu pauzu ..."

Lideri EU planiraju pozvati na "trenutnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog prekida vatre" u Gazi na predstojećem samitu Evropskog vijeća, prema nacrtu zaključaka u koje je uvid imao Politico.

Sadašnji tekst zaključaka od 11. marta ponavlja osudu Hamasa “zbog njegovih brutalnih i neselektivnih terorističkih napada“, priznaje pravo Izraela da se brani “u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom” i poziva na “hitno oslobađanje svih talaca bez ikakvih preduslova“.

Međutim, lideri su također spremni izraziti svoju zabrinutost zbog “katastrofalne humanitarne situacije u Gazi” i “neposrednog rizika od gladi“, dodajući da je “pun, brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup” obalskoj enklavi “suštinsko” pitanje.

Kako navodi Politico, također se poziva Izrael da se “suzdrži od kopnene operacije u Rafahu”, gdje je više od milion Palestinaca pobjeglo uslijed izraelskih napada. Plan izraelske vlade da uđe u grad, na južnoj granici pojasa Gaze, izazvao je tenzije između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ključnog zapadnog saveznika, američkog predsjednika Joea Bidena.

“Trebalo bi poduzeti hitne mjere kako bi se spriječilo dalje raseljavanje stanovništva i obezbijedilo sigurno sklonište stanovništvu“, navodi se u nacrtu.

Lideri će navodno također pozvati na “suzdržanost na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu” i “snažno” osuditi “nasilje ekstremističkih naseljenika”. Evropske sankcije protiv ekstremističkih izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali, koje bi bile u skladu sa sličnom mjerom SAD-a, zapele su zbog protivljenja Mađarske.

Nacrt zaključaka podsjeća na poziv predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen tokom plenarne sjednice Evropskog parlamenta u Strazburu u utorak ujutro.

“Narodu Gaze je potrebna hitna humanitarna pauza koja bi dovela do održivog prekida vatre“, rekla je von der Leyen zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Kako navodi Politico, na samitu Evropskog vijeća u oktobru su lideri satima raspravljali o formulacijama u vezi sa situacijom na Bliskom istoku. Raspravljali su o tome da li da se dogovore o pozivu na humanitarnu pauzu (u jednini) ili pauze (u množini). Od tada, lideri više nisu pokušavali da postignu kompromis o ovome.

Diplomate EU i dalje očekuju tešku raspravu o tekstu.

Posebno su oprezni prema reakciji Mađarske na tekst, nakon što je to bila jedina zemlja EU koja je prošlog mjeseca odbila potpisati izjavu o Izraelu i Gazi.
Politico navodi da bi o nacrtu zaključaka trebalo da raspravljaju ambasadori EU na sastanku u srijedu.

Ne propustite