Pet načina da spriječite dehidraciju tokom posta

Ramazan
Pet načina da spriječite dehidraciju tokom posta

Žeđ je znak dehidracije.

To praktično znači da je za izbjegavanje dehidracije potrebno izbjeći tačku u kojoj osjećate žeđ. Naravno da tokom ramazanskih dana pijenje vode nije opcija za izbjegavanje tog stanja. Evo nekoliko trikova kako da izbjegnete dehidraciju tokom ramazana.

1. Pijte vodu – Pripremite se za dugi dan tako što ćete popiti dovoljno vode tokom noći. Držite flašu vode u blizini tako da možete popiti čašu ili dvije svako sat vremena. Jednostavan način da se sjetite da morate piti vodu je povezati je s nekom aktivnošću koju često radite tokom dana. Mnoge stranice posvećene zdravlju preporučuju da popijete vodu kad god Vam zazvoni telefon. Pokušajte popiti 3 litra na dan, ali ne zaboravite i da trebate piti više vode kada pijete zaslađene napitke i pića koja sadrže kofein.

2. Prilagodite odjeću – Pažljivo odaberite odjeću koju nosite tokom ramazanskog dana. Boja odjeće, materijal i broj slojeva na Vama igraju važnu ulogu u održavanju temperature vašeg tijela što nižom.

3. Hladan tuš – Tuširanje hladnom vodom pomaže u održavanju hidratiziranosti tijela na mnoge načine. Nakon nekoliko dana posta, naviknut ćete se na žeđ, pa biste trebali obratiti pažnju i na druge znakove dehidracije, kao što su ispucale usne, zajapuren ten, umor, povećana tjelesena temperatura, ubrzani puls i disanje, propraćeni vrtoglavicom, slabošću i otežanim disanjem. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, trebate pokušati da snizite tjelesnu temperaturu kako god možete. Probajte s 5-10 minutnim tuširanjem hladnom vodom (ne ledenom). Ako ste u kancelariji tokom dana, pokvasite manji peškir hladnom vodom i stavite ga na čelo, područje oko ušiju i oko vrata.

4. Vodite računa o ishrani – Ono što jedete također igra veliku uloga. Hrana koja sadrži puno šećera (razne ramazanske poslastice) može doprinijeti dehidraciji, dok voće pomaže u snadbijevanju tijela dodatnim količinama vode. Zato, umjesto da iftar završite gomilom slatkiša, pojedite lubenice ili narandžu. Salate su također dobar izvor dodatne tečnosti, tako da biste i njih trebali uključiti na vaš ramazanski meni.

5. Vježbajte – Zbog činjenice da gubimo puno vode dok se znojimo, vježbanje bez sumnje može uzrokovati dehidraciju. Ali, vježbanje istovremeno pomaže da se vaše tijelo riješi toksina i drugih štetnih materija koji mogu uzrokovati dehidraciju poslije. Najvažnije je odabrati pogodan termin za vježbanje (npr. 2-3 sata poslije iftara), ali se potrudite da nadoknadite tečnost koju ste izgubili prije nego što odete spavati.

Ne propustite